Az Irsai olivér különös népszerűségnek örvend a fiatalság köreiben, hiszen ízvilága könnyed, gyümölcsös, friss, illatos, remekül fogyasztható önmagában, vagy egy forró nyári napon fröccsként egyaránt. A hazai borbárok, éttermek előszeretettel válogatják soraikba, hiszen az utóbbi években egyre nagyobb rajongótáborra tett szert, mondhatni reneszánszát éli ez a szőlőfajta. Nem csak a vásárlók kontextusában használhatjuk a „fiatal” kifejezést: ez a szőlőfajta egyelőre igen zsenge korú hungarikumnak számít, ugyanis mindössze nyolcvan-kilencven éves múltra tekint vissza. Az elnevezés kapcsán többféle legenda kering, azonban a legvalószínűbbnek az tűnik, mely szerint az 1930-as évek során Kocsis Pál, a fajta nemesítője tiszteletadás gyanánt így nevezte el a szőlőt barátja, Irsai M. József fiáról, Irsai Olivérről.

Termesztését tekintve ez a szőlőfajta a „hűvösebb”, északi jellegű éghajlatot preferálja: itt tudja ugyanis azt a jellegzetes ropogós savasságot megfelelően megőrizni. Jó hozamú, erős, megbízható típus, mégis hosszútávon nem különösebben hálás fajtáról beszélünk: a kezdeti csúcsidőszakot követően pár évtizeden belül általában tőkepusztulás következik be. Magyarországon elsősorban a Mátra vidékét, Pannonhalmát, valamint Balatonboglár környékét tartják számon az Irsai Olivér fő termesztőjeként.

Ezt a szőlőfajtát főként acéltartályos eljárással dolgozzák fel: mivel egy önmagában is gyorsan öregedő borról van szó, az Irsai Olivért reduktív technológiával, az oxigén kizárásával dolgozzák fel (vagyis nem hordós érlelésnek köszönheti gyümölcsös zamatosságát). Egy üveg Irsai Olivért nem érdemes sokáig tartogatni: egy évnél tovább semmiképp se hagyjuk a polcon sínylődni, bontsuk fel és élvezzük ezt a nyárias ízbombát a barátaink, szeretteink társaságában!

Az Irsai Olivér ízvilágát tekintve könnyed, muskotályos, némileg édeskés, enyhén savas – amikor belekortyolunk, szinte a szánkban érezhetjük azt az élénk zöldes frissességet, amely az ital színvilágára is jellemző. Ízében a körte, a barack, a bodza, néhol egy kis almás savasság dominál: ez a különleges és könnyed keverék különösen alkalmassá teszi arra a szerepre, hogy azokat is rávezesse a borfogyasztás nyújtotta örömök csapására, akik korábban ettől merőben elzárkóztak, így az Irsai Olivért térítő borként is szokás emlegetni. Könnyed ízvilága a már korábban említett fülledt nyári esték tökéletes társává teszi; szintúgy hálás kisérője a szárnyasoknak, csirkének, halaknak, ropogós salátáknak, valamint remek választás rizottó vagy tészták mellé is. Itt találhat néhány isteni receptet, amit érdemes lehetne kipróbálni!

Az Irsai Olivér Magyarország mellett más kontinensek nemzeteinek szívét is meghódította: Japánban, Kínában, Ausztráliában, sőt, Oroszországban, valamint Európa más országaiban is fellelhető. Az Irsai Olivér nem csak borként, pálinka gyanánt is remekel: a díjnyertes szőlő esszenciát nem törkölyből (a kispréselt szőlőfürtök utáni maradék magból, szárból és héjból), hanem érett szőlőszemekből gyártják, ezzel biztosítva az ízek és aromák tökéletes harmóniáját. Ugyancsak meghatározó szerepet tölt be az Irsai Olivér a hazai pezsgőgyártás területén is: noha a mondás szerint a pezsgő minél szárazabb, annál jobb, az Irsai Olivérből készült muskotályos, édesebb típusú habzó az utóbbi időben rendkívül terebélyes rajongótáborra tett szert kis hazánkban.

Tags: