Fogyasszuk őket gyakran!

Ilyen például a cékla, amely számtalan jótékony hatással rendelkezik. A zöldség sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. Kiváló májtisztító, serkenti a vérképzést, jót tesz a bélrendszerünknek, és tele van értékes ásványi anyagokkal. Vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása, mivel növeli a vérben a nitrogén-oxid szintjét.

Ha nem is veszi fel a versenyt a céklával, de nagyon egészséges a fekete retek, vagy más néven téli retek is, amely a héja színéről kapta a nevét. Igen gazdag C-, B1-, B2-vitaminban. Rengeteg vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, foszfort tartalmaz. A téli retek tehát remek immunerősítő, de megfázás, elsősorban felső légúti betegségek esetén mézzel fogyasztva enyhíti és gyógyítja a köhögést. A különböző vizsgálatok kimutatták, hogy erős antibakteriális és gombaölő hatású, így különböző cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén is ajánlott a fogyasztása.

Ebben az időszakban segít, ha káposztát eszünk, hiszen nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is.

Hasonló jókat lehet mondani, egy másik káposztaféléről, a fodros kelről, amely olyan fontos tápanyagokhoz segíthet minket, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagok is megtalálhatók benne, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium. Kéntartalmú hatóanyagai is vannak, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek megelőzésében.

Tags: