Méltatlanul alábecsült növény a káposzta, hiszen leggyakrabban karácsony környékén kerül asztalra, pedig a töltött káposztán túl is van élet.

Érdemes azzal kezdeni, hogy a téli időszakban igazi vitaminbomba, hiszen többfélét és viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz. Különösen C-vitaminban gazdag a fejeskáposzta, de K- és B1-, valamint E-vitamin is található a növényben. Érdemes kiemelni azt is, hogy levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is.

Éppen a vitaminok miatt figyeljünk oda, hogy a káposzta sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű legyen. Néhány külső levéllel együtt vásároljuk meg, amelyek ugyan nem olyan esztétikusak, ám amint ezeket levágjuk, a zöldség jelentősen veszít a C-vitamin tartalmából.
A megvásárolt káposztát néhány napig tárolhatjuk szobahőmérsékleten, míg hűtőben egy hétig is.

Az élettani hatások miatt a káposztát érdemesebb nyersen esetleg a levét kipréselve fogyasztani. Emellett természetesen lehet sütni, főzni, párolni és savanyítani is ezt a sokoldalú növényt. Így főételként, levesként, köret vagy salátaként, de még desszertként (pl. káposztás rétes) is fogyaszthatjuk.

Tags: