10 dolog, amit nem tudtál a bejgliről

Ha karácsony, akkor bejgli. Sütjük, esszük, sütjük, esszük. Ki mákosat, ki diósat, az ínyencebbek gesztenyéset, csokoládésat, marcipánosat, vagy akár meggyeset. A lehetőségek száma mostanra végtelen lett. De vajon tudod-e, hogy miért pont ezt a nevet kapta? És azt, hogy milyen hosszú volt a leghosszabb, Magyarországon sütött bejgli? Ezeket is, és még néhány érdekességet is elárulunk a bejgliről!

  1. A bejgli neve a német ‘beugen’ szóból ered, aminek jelentése: meghajlít. Egyes források szerint van némi köze a pozsonyi kiflihez, mivel régen hajlított, patkó formájú volt.
  2. Más források szerint valójában a bejgli alapját egy 14. században ismert sziléziai kalácsfajta adta. Gondoljunk csak bele, nagyanyáink, dédanyáink közül sokan a mai napig diós-, illetve mákos kalácsként említik.
  3. Nagyjából az 1800-as évek elejétől szerepel a magyar nyelvben a bejgli szó. Sokáig a beigli és a bejgli formája is elfogadott volt, ma viszont már a j-s verzió a sütemény hivatalosan elfogadott, helyesen leírt neve.
  4. Régen csak családi ünnepekkor fogyasztottak bejglit, ám ahogy a reformkortól kezdve elkezdtük ünnepeli Magyarországon a karácsonyt, úgy szép lassan a bejgli is klasszikus karácsonyi sütemény lett. Ma már a mézeskaláccsal párban ők ketten uralják az ünnepi asztal desszert részlegét.
  5. Kezdetben csupán két féle bejgli volt: a diós, amit a rontás ellen kellett enni, valamint a mákos, ami pedig bőséget hozott annak a házához, aki evett belől.
  6. Ha viszont ma valaki nekiállna megszámolni, hogy hány fajta bejgli is létezik már, akár 100-nál is nagyobb szám jöhetne ki. Gondoljunk csak bele: gesztenyés, csokis, marcipános, meggyes, áfonyás, aszalt szilvás, meggyes-mákos, áfonyás-gesztenyés… És persze ne feledkezzünk meg a sós, a diétás, valamint a nyers bejglikről sem!
  7. Az eddigi leghosszabb bejglit 2014-ben Budapesten, a Kossuth téren készítették el. 570 méteres, valamint több, mint fél kilométeres volt.
  8. 2014-ben, amikor az egyik legnagyobb amerikai honlap, a Buzzfeed összegyűjtötte a 32 legnépszerűbb magyar ételt, a bejlgi a lista 19. helyét kapta meg.
  9. A bejgli sütés régen egy teljes napot is igénybe vett, mivel akkoriban aznapra hagyták az asszonyok például a dió megtörését és ledarálását is, valamint a tészta gyúrását, nyújtását is, és természetesen még a sütés is aznapra maradt.
  10. A bejglihez nagyon hasonló sütemények szinte egész Közép-Európában megtalálhatóak. Van orosz, olasz, dán, izraeli és lengyel változata is. De természetesen a legfinomabb a magyar bejgli.

Ajánlott termékeink:

Tags: