A tökéletes bejgli 8 titka
Mindenkinek megvan a maga jól bevált családi receptje, hozzá pedig néhány trükk és titok, amitől tökéletes lesz a karácsonyi bejgli. De melyek ezek a titkok? Mitől lesz valóban tökéletes nem csak ízre, de látványra is a bejgli? Eláruljuk!
Bevált bejgli receptje gyakorlatilag mindenkinek van. De ha éppen mondjuk neked nincs is, ne aggódj, mert édesanyád, nagymamád, testvéred, sógornőd, barátnőid, kolléganőid, de bizonyára még a szomszédod is szíves örömest fogja megosztani veled a saját, „tuti” receptjét. Ez azonban még nem garancia arra, hogy sikerül is tökéletes bejglit készíteni. Sőt!
Ajánlott termékeink:
Túl kemény lesz a tészta, megég a külseje, nyers marad a belseje, szétreped az oldalánál, vagy a tetején és kifolyik a töltelék, és sorolhatnánk… Tippjeinkkel azonban segítünk, hogy idén karácsonykor ne csak isteni finom bejglit készíts, de ránézésre is tökéletes legyen!
- Először mindenképp a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje teljesen kihűlni. A tésztát töltelékestül feltekerni ugyanis csakis kihűlt töltelékkel szabad.
- Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert értelemszerűen minél vékonyabb, annál könnyebben ki is tud majd repedni sütés közben. Persze, ettől még lehet finom, de azért mégis csak jobban mutat szakadás nélkül.
- Ne tömd meg túlságosan sok töltelékkel a tésztát, mert az is hozzásegíthet annak kirepedéséhez. Nagyjából a tészta és a töltelék aránya fele-fele legyen, így lesz pont tökéletes minden szempontból.
- A töltelék arányaira sem árt odafigyelni. Se túl sok cukrot, se túl sok tejet ne tegyél bele, mert azoknak a nedvességüktől átázhat a tészta. Ha gyümölcsös tölteléket készítesz, akkor is érdemes aszalt gyümölcsöket használni, mert azoknak kisebb a nedvességtartalma.
- Sütés előtt a már feltekert bejgli tetejét villával vagy éles hegyű késsel egy-két pontban szurkáld meg. Így fog tudni ugyanis majd hol távozni a felesleges nedvesség belőle sütés közben, és kisebb lesz az esélye a kirepedésnek. De vigyázz, hogy ne legyenek túl nagyok a lyukak.
- Lassú tűzön süsd a bejgliket, hogy biztosan belülről is megsüljön, de a külseje se égjen meg.
- Ha több rúd bejglit is készítesz, süsd őket együtt, szorosan egymás mellett, mert így nem fognak sütés közben szétesni, hiszen oldalról tartják, támasztják egymást.
- Mindenképp sütőpapírral süss, amit ne csak a bejglik alá, hanem közé is célszerű betenni, így nem fognak összeragadni, összesülni.