A tökéletes bejgli 8 titka

Mindenkinek megvan a maga jól bevált családi receptje, hozzá pedig néhány trükk és titok, amitől tökéletes lesz a karácsonyi bejgli. De melyek ezek a titkok? Mitől lesz valóban tökéletes nem csak ízre, de látványra is a bejgli? Eláruljuk!

Bevált bejgli receptje gyakorlatilag mindenkinek van. De ha éppen mondjuk neked nincs is, ne aggódj, mert édesanyád, nagymamád, testvéred, sógornőd, barátnőid, kolléganőid, de bizonyára még a szomszédod is szíves örömest fogja megosztani veled a saját, „tuti” receptjét. Ez azonban még nem garancia arra, hogy sikerül is tökéletes bejglit készíteni. Sőt!

Ajánlott termékeink:

Túl kemény lesz a tészta, megég a külseje, nyers marad a belseje, szétreped az oldalánál, vagy a tetején és kifolyik a töltelék, és sorolhatnánk… Tippjeinkkel azonban segítünk, hogy idén karácsonykor ne csak isteni finom bejglit készíts, de ránézésre is tökéletes legyen!

  1. Először mindenképp a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje teljesen kihűlni. A tésztát töltelékestül feltekerni ugyanis csakis kihűlt töltelékkel szabad.
  2. Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert értelemszerűen minél vékonyabb, annál könnyebben ki is tud majd repedni sütés közben. Persze, ettől még lehet finom, de azért mégis csak jobban mutat szakadás nélkül.
  3. Ne tömd meg túlságosan sok töltelékkel a tésztát, mert az is hozzásegíthet annak kirepedéséhez. Nagyjából a tészta és a töltelék aránya fele-fele legyen, így lesz pont tökéletes minden szempontból.
  4. A töltelék arányaira sem árt odafigyelni. Se túl sok cukrot, se túl sok tejet ne tegyél bele, mert azoknak a nedvességüktől átázhat a tészta. Ha gyümölcsös tölteléket készítesz, akkor is érdemes aszalt gyümölcsöket használni, mert azoknak kisebb a nedvességtartalma.
  5. Sütés előtt a már feltekert bejgli tetejét villával vagy éles hegyű késsel egy-két pontban szurkáld meg. Így fog tudni ugyanis majd hol távozni a felesleges nedvesség belőle sütés közben, és kisebb lesz az esélye a kirepedésnek. De vigyázz, hogy ne legyenek túl nagyok a lyukak.
  6. Lassú tűzön süsd a bejgliket, hogy biztosan belülről is megsüljön, de a külseje se égjen meg.
  7. Ha több rúd bejglit is készítesz, süsd őket együtt, szorosan egymás mellett, mert így nem fognak sütés közben szétesni, hiszen oldalról tartják, támasztják egymást.
  8. Mindenképp sütőpapírral süss, amit ne csak a bejglik alá, hanem közé is célszerű betenni, így nem fognak összeragadni, összesülni.
Tags: