Az ünnepek sokak számára egyet jelentenek azzal, hogy láthatatlanul kúsznak fel rájuk a plusz kilók a nagy családi vacsorák és ebédek alkalmával. Másoknak még ünnepre sincs szüksége ahhoz, hogy ne nassoljon az étkezések között.

Akár az egyik, akár a másik kategóriába tartozunk vagy csak szeretünk eszegetni, de fontos, hogy egészséges is legyen, amit fogyasztunk, alternatívát jelent a csokoládék és sütemények világában, ha olajos magokat majszolunk.
Az olajos magvak palettája rendkívül széles, a hazánkban is megtermő dió, mogyoró és mandula mellett egyre népszerűbb a kesudió, a makadámdió, a pisztácia vagy a paradió is. Az olajos gyűjtőnév megtévesztő lehet, a magok zsírtartalma mégsem ad okot az aggodalomra, mivel telítetlen zsírsavakban gazdagok, amely kedvező élettani hatásokkal bír. A vegetáriánus étrend egyik alapját is e magok képezik, mivel élettani szempontból fontos ásványi anyagokban bővelkednek. Elég néhány marokkal fogyasztani napi szinten a magkeverékekből és máris sokat tettünk szervezetünk magnézium, kalcium, kálium vagy cink beviteléért.

Tags: