Tökéletes ajándék ötletes kis dísztárgyak csábító édes élvezet

Ha szakácsként rátermettségünket és igényességünket apró ajándékokkal is igyekszünk kifejezni, akkor a házi készítésű praliné a tökéletes megoldás. Egy apró, ízlésesen tálalt édességtálra minden vendég emlékezni fog. A legjobb hozzávalók felhasználásával és egy kis ügyességgel olyan dekoratív meglepetéseket készíthetünk, amelyek majd lágyan olvadnak el mindazok szájában, akik megkóstolják.

Lenyűgözően néznek ki ezek a különböző formájú, ötletesen díszített, apró dísztárgyak. Az a nagyszerű bennük, hogy már nagyon egyszerű receptekkel és kis kézügyességgel is elérhetjük a kívánt hatást, hiszen a pralinékészítés egyáltalán nem bonyolult. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy pontosak legyünk, és kellő időt is szánni kell az elkészítésére, ha tökéletessé akarjuk formálni ezt az édes meglepetést. Emellett pedig külön örömet okozhat, ha a számunkra legkedvesebb vendégeinknek saját praliné-válogatással kedveskedünk.

A hozzávalók és formák tárháza igen széles. Franciaországban az első pralinék úgy készültek, hogy egész mogyorót vagy gyümölcsöt mártottak karamellszirupba vagy csokoládéba. A híres belga pralinénál ugyanakkor a kemény csokoládébevonat krémes, sőt, néha még folyékony állagú tölteléket is rejthet. Mindezt Jean Neuhaus találta fel, aki 1912-ben fejlesztette ki az üreges pralinégolyókat. Ezeknél fémből készült formákba öntötték a folyékony csokoládét, majd amikor az megszilárdult, a tölteléket is beletöltötték, ezután pedig egy csokoládélevéllel zárták az édességet. Amerikában viszont a pralinék általában tejből vagy tejszínből készülnek, és ennek megfelelően inkább puha, karamellszerű állaguk van.

Legyen szó akár trüffelről, akár ropogós pralinéról, csak a legjobb hozzávalókat érdemes felhasználni a csábító édességekhez. A válogatott mogyorótól, a magas kakaótartalmú csokoládétól, a jó minőségű bevonótól, a tejszíntől, a marcipántól és a fűszerektől lesz minőségi és ízletes a végeredmény. A mostani évszakban leginkább vaníliából, fahéjból, szegfűszegből és szerecsendióból készíthetjük a legjobb praliné-tölteléket: narancshéj például gyümölcsös ízt kölcsönöz ennek a desszertnek. Akik szeretik a szokatlan ízeket, azok kísérletezhetnek a csokoládé és a bors vagy a chili kombinációjával is. A kávéhoz hasonlóan likőrt, rumot és egyéb égetett szeszesitalokat is használhatunk a praliné ízesítéséhez.

Ajánlott termékeink:

FIGYELJÜNK A TÖKÉLETES KÖRÜLMÉNYEKRE
A különféle pralinékhoz felhasznált összetevők mellett mindenekelőtt a készítéshez szükséges eszközök előkészítésére kell figyelni. Segítségünkre lehet például a praliné villa (két- vagy háromágú), a spirálvágó kés és a praliné hűtésére szolgáló tartóállvány. Fontos, hogy a felhasznált edények, tálak, vágódeszkák és kanalak teljesen tiszták és zsírmentesek legyenek, mivel csak így fog hetekig elállni a praliné. Ahhoz, hogy jól sikerüljenek ezek az apró finomságok, a konyha hőmérsékletének is megfelelőnek kell lennie: ehhez a 20 Celsius fok az ideális. A felhasznált hozzávalóknak is szobahőmérsékletűnek kell lenniük, ezért megfelelő időben ki kell őket venni a hűtőből. Meg kell jegyezni, hogy a hűtő nem a legjobb hely az elkészült praliné számára: inkább hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni, majd tegyük sötét, száraz, hűvös, 15-17°C-os hőmérsékletű helyre az édességeket. A hűtőben magukba szívják a nedvességet, és hamar megromlanak.

A csokoládénál is fontos a hőmérséklet
A csokoládé vagy a praliné bevonásához használt mártócsokoládé készítése is a megfelelő hőfok kérdése. Csak akkor lesz fényes, kellemesen roppanós és egységes felületű a praliné, ha a bevonó csokoládé hőmérséklete megfelelő. Ezért itt mindennél nagyobb odafigyelésre van szükség. A bevonó csokoládét először késsel apró darabokra vágjuk, majd maximum 40-45°C-ra melegítjük vízfürdőben. Ezután hagyjuk lehülni megfelelő munkahőmérsékletre a csokoládé fajtájától függően, miközben folyamatosan kevergetjük:
Étcsokoládé: 32–33 °C
Tejcsokoládé: 31–32 °C
Fehér csokoládé: 30–31 °C

Egyenként készül
Még kezdőként sem jelenthet nagy gondot a különféle pralinék készítése, és egyedi formába öntése. A megfelelő hőmérsékletű, csokoládéval borított, mogyoróból vagy kukoricapehelyből készülő, majd két kanál segítségével kis halmokba rakott, ropogós pralinék nem igényelnek nagy szaktudást. A különféle színű összetevőkből – például étcsokoládéból és fehér csokoládéból – álló, réteges pralinék igen látványosak. A jó minőségű kakaóba forgatott, kerek marcipánburgonyákat is könnyű elkészíteni, de még a pompás trüffelekkel is megbírkózhatunk a saját konyhánkban. Ezeket a trüffelkeverékből, kézzel nyújtott pralinékat még tovább gazdagíthatjuk olyan összetevőkkel, mint a kakaó, a pisztácia vagy a mogyoró. Ezzel rengeteg nyalánkságotkészíthetünk egyetlen receptből.

TUDTA?
Úgy tartják, hogy a Napkirályként is ismert XIV. Lajos királyegyik miniszterének szakácsa találta fel a pralinét. Ő volt az, aki mandulából és cukorszirupból először készített édes masszát, amit munkaadójáról Comte du Plessis-Praslinnak nevezett el.

Pompás díszítés
A csokoládés díszítéshez tekerjünk fel egy darab sütőpapírt, formáljunk belőle habzsákot, és vágjuk le az alsó csücskét.

Különösen értékes
Különösen nagy kakaóvaj-tartalmának köszönhetően a csokoládébevonóval rendkívül könnyű bánni.

Tags: