Nyakunkon az esős, hideg napok, ilyenkor jól esik egy kis lélekmelegítő. Sokan kívánnak meg ebben a cudar időben egy pohár forralt bort.

Nem véletlen, hogy az ital szezonjának ez a kezdete.
A kellemesen fűszeres meleg bor alapú italt mi is elkészíthetjük, éppen ezért télen fogyasztjuk. Amellett, hogy finom és melegít, azért is jó, mert gyorsan elkészíthető és elűzi a náthát. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy rossz alapanyagból nem lesz finom forralt bor. Ezért a hibás gyenge bort ne erre használjuk fel, mert csalódás lesz a vége. Természetesen nem kell díjnyertes bort használni, hiszen a fűszerek elnyomják az ízét.
Egyesek szerint az ital alapanyaga vörösbor kell, hogy legyen, de ízlés szerint fehérborból is nyugodtan lehet készíteni.
A forralt bort számos módon készíthetjük, a receptekben közös, hogy szinte mindig a karácsony hangulatát idéző fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal ízesítik a nedűt. Időnként használnak ánizst is. Általánosan cukorral és vízzel hígítják a bort, az italba citrusfélék (narancs, esetleg citrom) is kerülhet.

Tags: