Ha esetleg valaki szeretne túllépni a hagyományos magyar ételeken és karácsonykor valamely más nemzetre jellemző menüsort állítana össze, érdemes már most ismerkedni az ételekkel.

Ha esetleg valaki szeretne túllépni a hagyományos magyar ételeken és karácsonykor valamely más nemzetre jellemző menüsort állítana össze, érdemes már most ismerkedni az ételekkel, esetleg az ünnepek előtt teszt jelleggel megfőzni az ételeket. A választék egészen széles, hiszen majd minden konyhának megvan a maga karácsonyi menüsora.

Az egyik leghosszabb a lengyeleknél van, ahol 12 fogásból kell ennek állnia. Maga a menü a böjti hagyományokat idézi, de legalább két fogás halétel. Ha valaki szereti a hasát, érdemes a hagyományos francia menüsorral is próbálkozni, ahol előételként füstölt lazacot, kagylót és a tenger egyéb gyümölcseit tálalnak, de esznek libamájat is. Főételként pedig kappan, a pulyka vagy a kacsa kerül az asztalra, nem ritkán gesztenyével töltve.

A görögöknél burgonyával tálalt borjúcomb és a gesztenyével vagy fenyőmaggal töltött pulyka a főfogás. Emellett paradicsomleves, sajtos-spenótos lepény és az ismert görög saláták is gyakran kerülnek az asztalra. A hagyományos német karácsonyi menü szerves része a sült liba és a ponty. Köretnek leggyakrabban burgonyát, párolt zöldségeket és savanyú káposztát fogyasztanak. Angliában a tradicionális sült liba mellett egyre többször sütnek pulykát az ünnepre. Ilyenkor nagyon sok családnál fogyasztják a jellegzetes kenyérmártást, a Yorkshire puddingot és a szalonnába tekert kolbászt, a chipolatat.

Tags: