A jó kocsonyához hideg, hosszú idő és megfelelő alapanyagok kellenek – nagyon röviden összegezve. Ennyire azonban sajnos nem egyszerű az elkészítése, cserébe viszont, ha magunk készítjük el, saját szájunk íze szerint, a fantasztikus íz hamar elfeledtetheti velünk a hosszú órányi főzési, majd dermedési időt. Érdemes belevágni!

A kocsonya az egyik legmegosztóbb karácsonyi étel. Vagy imádjuk, vagy utáljuk. Az utóbbi azonban legtöbbször azért fordul elő, mert nem a saját ízlésvilágunknak megfelelően van elkészítve. Ezért most arra szeretnénk bíztatni, hogy láss neki és próbáld meg magad elkészíteni ezt a fantasztikus ételt. Hidd el, nem fog csalódást okozni!

Hozzávalók
2 kg sertés kocsonyahús (köröm, farok, füle, orra, első csülke, kis bőrke és színhús), 2-3 db sárgarépa, 1 fehérrépa, 1-2 kis fej vöröshagyma, fokhagyma ízlés szerint (maximum 3 gerezd), pár szem egész bors, só, babérlevél.

Elkészítés
Mindenképp hideg vízben kezdjük el főzni először csak a húsokat egy jó nagy lábosban, majd az első forrás után öntsük le a vizet, mossuk le a húsokat is, majd új, tiszta vízben ismét tegyük fel főni. A hús-víz aránya nagyjából 30-70% legyen, úgy lesz tökéletes. Erre azért is próbáljunk meg odafigyelni, mert így se túl sűrű, se túl híg nem lesz a kocsonya. Ebbe a vízbe már jöhetnek a fűszerek és a zöldségek is, viszont most már nem kell felforralni, elég, ha lassú lángon főzzük addig, amíg a hús el nem válik a csontról. Készüljünk fel, mert ez akár 6-8 órába is beletelhet. Ha kész, először hagyjuk kéz melegre kihűlni, ekkor a csontokat ki tudjuk szedni, és az adagokat egyenlő arányban el tudjuk osztani. Ezután jöhet a dermesztés egy hideg helyen. Ha ki tudjuk tenni a hideg levegőre, teraszra, pincébe, esetleg spájzba, az a legjobb, de jobb híján a hűtő is tökéletes.

Mit tehetünk, ha nem dermed meg a kocsonya?
Ez többnyire azért fordulhat elő, mert nem került elég zselatinos anyag a hozzávalókba (bőrke, lábszár, köröm), vagy túl sok vizet adtunk a húshoz, kevés ideig főztük, illetve nem volt elég hideg, nem elegendő ideig dermesztettük.

A problémára tehát megoldás lehet:

  • Öntsük vissza a levet a lábosba, és főzzük még egy kicsit, hátha nem volt elég a főzési idő.
  • Próbáljuk még hűvösebb helyen dermeszteni, hátha nem volt elég hidegben, vagy kellő ideig.
  • Tegyünk bele zselatin port, vagy zselatin lapokat.

És végül, íme 7 tipp az ízre és látványra is tökéletes kocsonyához:

  1. jó minőségű, friss alapanyagok, figyeljünk arra, hogy zselatinos (bőrke) és színhús is kellő mennyiségben legyen benne
  2. a hosszú főzésnél ne forraljuk a vizet. A kocsonyát abálni kell, vagyis arra kell figyelni, hogy a lé semmiképp ne forrjon.
  3. megfelelő fűszerek: fokhagyma, bors, só – ezt a hármat semmiképpen ne felejtsük ki!
  4. tálalás előtt a lé felületéről a zsírt távolítsuk el, látványra az ugyanis nem olyan szép.
  5. porciózás előtt készítsünk próba dermesztést. Egy kanálba merjünk ki egy kis adagot, tegyük be a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe, és pár perc után már láthatjuk is, hogy rendesen meg tud-e dermedni. Ha nem, akkor tovább kell még főzni a levet.
  6. Ha tudod, dermeszd egyedi formájú, kisebb tálakban, edényekben a kocsonyát, tálaláskor ezek miatt ugyanis még jobban fog mutatni.
  7. A még gusztusosabb látvány érdekében tálaljuk kenyérrel, lilahagymával, ecettel, főt tojással, és a tetejét frissen őrült borssal, pirospaprikával is díszíthetjük.
Tags: