Ételt tányérból, italt pohárból iszunk, ez idáig rendben is van. Ám ahányféle ital, annyiféle pohár is van hozzá. De vajon mi a különbség fehér és vörösboros, vagy vizes és söröspohár között? Milyen pohárból iszunk röviditalokat és milyenből koktélokat? Leírjuk, sőt, meg is mutatjuk!

Vizes és üdítős pohár
Olyan poharak, amelyek henger alakúak, vastag aljúak, magas, párhuzamos falúak, és általában 2-3 decisek szoktak lenni.

Sörös korsó/pohár
Vannak a klasszikus, füles söröskorsók, amelyek 0,5-től akár 1 literes űrtartalmúak is lehetnek, kifejezetten vastag üvegből készülnek és sok esetben hordó formájúak. És vannak a sörös poharak, amelyek különböző formájú talpas, talpatlan, flute- és tulipánszerű poharak is lehetnek. Ezek általában lentről felfelé szélesednek, és erősebb talpazattal rendelkeznek.

Vörösboros pohár
A vörösboros pohár talpas, magas és vékony nyele van, a kehely része pedig szintén nagy, öblös, kerekded, tulipán formájú, felül szűkülő. 145 ml-től 650 ml-ig is kapható.

Fehérboros pohár
A fehérboros pohár nagyon hasonlít a vörösboros testvéréhez, ám kisebb és hosszúkásabb, ugyan van talpa, de kicsit vaskosabb a nyele, a „feje” viszont sokkal kevésbé öblös. 100-650 ml-ig gyártanak belőlük.

Pezsgős pohár
Az úgynevezett flute pohár a legmegfelelőbb pezsgős felszolgálására. Talpas, magas és keskeny, vékony nyele van, a „fej” része pedig hosszúkás is lehet, de létezik laposabb, széles kelyhű is. A hosszúkás praktikusabb abból a szempontból, hogy sokáig gyöngyözik benne a szénsav.

Pálinkás/röviditalos pohár
A pálinkás, úgynevezett grappás pohár egy talpas, a „fejrésznél” alul kiöblösödő, felfelé szűkebb hengerben folytatódó pohár. Nem csak pálinkát, de különböző röviditalokat is fogyasztanak belőle.

Whiskey-s pohár
A vizes pohárnál szélesebb, és alacsonyabb, vastag talpú és felfelé szélesedő, vagy egyenes oldalú pohár, amelyet szoktak négyszögletes és hatszögletes alakúra is készíteni. Ez is általában vastagabb üvegből készül és 195-360 ml űrtartalmú szokott lenni.

Konyakos pohár
A konyakos, vagy más néven brandy-s pohár egy rövid talpon álló, öblös, alul széles, felfelé szűkülő, vékony falú pohár. A talpazat fogása helyett érdemesebb tenyérben fogni az öblös fejrészt, mert melengetve a konyakfélék illata, aromája sokkal jobban kijön.

Martinis pohár
A klasszikus martinis pohár az úgynevezett Y pohár, amely poharat egyébként sok koktélhoz is szoktak használni. Magas, széles karimájú, aminek köszönhetően tökéletesen kiadja az ital aromáját.

Likőrös/sherry-s pohár
Legtöbbször talpasak, középmagasak, kisméretűek (30-100 ml űrtartalmúak), a kehely formája azonban sokféle lehet: flőte, hordó, vagy akár tulipán alakú is, viszont általában alulról felfelé szélesedő, ovális.

Tags: