Mi lehet annál stílusosabb, mint pezsgős koktéllal üdvözölni a vendégeket egy nyári partin? Az aperitifként is felszolgálható gyöngyözőboros italok játékos, már-már „csiklandós” élményt nyújtanak fogyasztás közben.

Egyik jellegzetes tulajdonságának köszönhetően az italok királynőjének is tekintett pezsgő, vagy másnéven gyöngyözőbor – legyen az egy spanyol Cava, oroszországi krími pezsgő vagy az olasz spumante – ideális hozzávaló koktélok készítéséhez: széles választékban kapható a száraztól az édesig, így mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt. Ugyanakkor egyáltalán nem túl hivalkodó, így optimálisan kombinálható más alkoholos és alkoholmentes italokkal, illetve sok más hozzávalóval.

A klasszikustól a modernig
Vannak klasszikusok, például az egyszerű, de annál ízletesebb prosecco-narancslé kombináció, amely alacsony alkoholtartalmának és frissességének köszönhetően különösen melegebb időben nagy kedvenc, vagy akár a rostos őszilével kevert Bellini, az alapvető nyári koktélok egyike, de említhetjük még a pezsgővel és fekete ribizli likőrrel felszolgált Kir Royalt is. Az igazán lelkes házigazdák számára pedig különösen izgalmasak lehetnek az új, szokatlan receptek, mint például a My Green Summer nevű, világbajnok koktél.

A lehetőségek végtelen tárháza
Ha valaki saját maga szeretne italt keverni, a lehetőségek száma szinte végtelen, mivel a gyöngyözőborban az a csodálatos, hogy remekül illik szinte mindenhez, akár nagy alkoholtartalmú, tömény szeszes italokhoz is, csakúgy mint a gin, a brandy, a vodka, a Calvados, a konyak, vagy éppen a tequila. Aki kevésbé erős, de ízletesebb alkoholos italt keres, annak a különféle likőrök a legmegfelelőbbek, például a cherry brandy, a Curaçao vagy más narancslikőr, az eperlikőr vagy a crème de cassis. A különféle gyümölcslevek, szörpök és a frissességben verhetetlen rostos gyümölcsitalok is nagyon népszerűek. A gyöngyözőbor még akár sörrel is kombinálható, mint például az 1861 óta létező klasszikus Black Velvet koktélban. Van olyan koktél –többek között a Champagne Flip –, amelyben tojássárgája és tejszín is található.

Felrázva vagy keverve? Egyik sem!
De hogyan készítsük el ezeket az italokat? Jól ismert alapszabály a bárokban, hogy a szénsavas italokat nem szabad sem keverni, sem pedig felrázni, mivel ilyen esetben pillanatok alatt elvesztik jellegzetes pezsgésüket. Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxidot nem tartalmazó hozzávalókat először összekeverjük, vagy shakerben összerázzuk, majd hozzáadjuk a gyöngyözőbort. Ha a gyöngyözőbort csak egy másik itallal kombináljuk, akkor egyszerre is kitölthetjük őket. A megfelelő hűtés különösen nyáron fontos. Vannak olyan koktélreceptek, amelyek jeget is előírnak, még annak ellenére is, hogy ilyenkor mindig kockázatos, hogy felhígul az italunk. Megoldás lehet az is, ha a hozzávalókat előre lehűtjük – sőt, még a poharakat is a jég közé tehetjük, vagy teletölthetjük jégkásával, ha fontos, hogy igazán hidegen álljanak készen a használatra.

Kényeztetés a szemnek
Természetesen az italokra is vonatkozik a szabály, miszerint a látványos felszolgálás sokat emel az élvezeti értéken. Mindez a minőségi poharakkal kezdődik. Különösen a nyári talpas poharaknak nagy előnyük, hogy a hideg italt nem melegítjük fel a kezünkkel. Természetesen a poharakat színes dekorációval még tovább díszíthetjük: a gyümölcskoktélokhoz adhatunk egy szelet narancsot, vagy néhány bogyós gyümölcsöt, míg a poháron vagy magában a pohárban elhelyezett virág is jól kiemelheti a népszerű koktélok nyári jellegét.

Tags: