Bár Kínából származik a pontyés az abból készült ételek már a 13. században elterjedtek Európában.A halfajta ma legismertebb fajtája a tükörponty, ezt a változtatot középkori szerzetesek tenyésztették ki: a tükörponty szinte pikkelymentes, ez nagyban megkönnyíti elkészítését, Életterét és táplálkozását illetően a hal rendkívül igénytelen: étrendjébe beleférnek a planktonok, a csigák, a rovarlárvák és a férgek is. A mesterségesen tenyésztett ponty gabonaféléket, kukoricát és szóját is kap.

A vízkultúra a tökéletes íz titka

Korábban a pontyokat kicsi, saras tavakban tartották, ez igen negatív hatásal volt a hal ízére, éppen ezért pár nappal felhasználás előtt friss, tiszta vízbe tették át, majd a megpucolást követőben néhány napra íróba áztatták hogy eltűnjön a saras mellékíz. Ez a technika már múlté: a mostani pontyok friss, tiszta  vizű pontyfarmokról származnak, és feldolgozás után máris elkészíthetőek és fogyaszthatóak.

A ponty elkészítésének az egyik legnépszerűbb módja a “kék-főzés”: ilyenkor az egész halat buggyantva párolják meg húsalaplében kb 80 °C hőmérsékleten, amihez savat is adnak fehér vagy borecet formájában. Nagyon fontos ügyelni arra, hogy a ponty természetes, nyálkás bevonatát ne mossuk le a főzést megelőzően, mert csakis akkor csillog majd a hal kékes-fényesen ha ez a védőréteg rajta marad a főzést megelőzően. A többi klasszikus ponty fogást a sütőben vagy bő olajban sütik, grillezik, sült zöldségekkel töltik. Éjfélkor szilveszterkor Magyarországon klasszikus hallevest azaz halászlét szervíroznak, ami pontyból és más édesvizi halfajtákból készül. Gyakori kisérőétel a ponty mellé a burgonya, akár főve vagy sütve, de laktató petrezselymes krumplisaláta formájában is.Az uborka is jól passzol a pontyhoz, de Sziléziában a pontyhoz nem más dukál mint savanyú káposzta. Ha pontyról van szó,  szinte semmilyen zöldséggel vagy gombáva nem lehet mellélőni, remek kisérőétel hozzá mindegyik!

Azok, akik nem szeretnének az egész ponttyal bíbelődni, vegyenek konyhakész pontyfilét. Végtelen a lehetséges kreációk sora, készülhet belőle terrine vagy halhab de még halfondü is, mert kemény, szilárd húsú hal. Már teljesen előfözött mirelit pontyfogások is kaphatóak amelyeket csak meg kell sütni a sütőben, a konyhakész filézett változat pedig pici liszttel megszórva pillanatok alatt kirántható.

TUDTA?

A ponty úgyszintén a középkori szerzetesrendeknek köszönheti csúcspozícióját az ünnepi menüben.A szerzetesek először csak Nagypéntekkor fogyasztottak pontyot, később már karácsonykor is.

Tipp

A ponty 2-3 éves korában és legalább egy kilogram súllyal a legízletesebb. Az oka ennek az hogy a fiatal halaknak nincs elég zsírjuk, a pontyot pontosan a zsírossága teszi ízletessé, ennek köszönheti erős, telt ízét.

Tags: