így természetes módon tudjuk a szükséges vitaminokat és nyomelemeket a szervezetünkbe juttatni.

Noha az éghajlatunk miatt télen jóval kevesebb helyi alapanyag áll rendelkezésre, szerencsére van néhány, amelyek viszont igazi vitaminbombák.

A tél egyik slágerzöldsége a cékla, ami köretnek, savanyúságnak is kiváló. De remek leves és turmix is készíthető belőle. A sütőtök szintén kedvelt és egészséges zöldség, mely ebben az időszakban frissen fogyasztható. A húsa igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.

Az alma az egyik, ha nem a legnépszerűbb téli gyümölcs, hiszen már napi 1 darab elfogyasztásával megerősítjük az immunrendszerünket. C-vitamin-tartalma jelentős, antioxidánsokat tartalmaz, rostjai serkentik az emésztést. Itthon is megindult a termesztése, de egyelőre inkább importból fedezik a kivi iránti igényt. A gyümölcs rendkívül magas C-vitamin tartalommal bír. Fogyasztása segíti a vas felszívódását, ezért a vérszegénység megelőzésére is jó, a látást is javítja, és a bőr is szebb lesz tőle. Sütemények, saláták és turmixok remek alapanyaga lehet a gránátalma, amely káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a gránátalma pozitív hatással van a szív-, és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

Tags: