A dió – és a hozzá hasonló csonthéjas termések – fogyasztása számos pozitív élettani hatással jár. Tudományos tény, hogy naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását. Jótékony hatása leghatározottabban a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degeneratív (a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek pusztulásával járó) kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór előfordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érintő rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is.

Szerencsére év végén magában és süteményekben is sok diót fogyasztunk, azonban van néhány dolog amire oda kell figyelni. A NÉBIH szerint vásárláskor a következőkre legyünk tekintettel:

  • megbízható helyről vásároljunk
  • figyeljünk a penészesedés jeleire, amelyeket szabad szemmel is jól láthatunk
  • szintén hagyatkozhatunk érzékszerveinkre, hogy megállapíthassuk, avas-e a termék
  • a súlyuk alapján következtethetünk a dió frissességére, ugyanis a friss példányok viszonylag nehezek
  • ha dióbelet vásárolunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen molyos

A megvásárolt diót pedig az avasodástól és a penészesedéstől kell a legjobban óvni! A diót és más olajos magvakat hűvös, jól szellőztethető, száraz levegőjű helyiségben tároljuk! Feldolgozáskor válogassuk át a dióbeleket, az elszíneződött, avas példányokat távolítsuk el! Mivel a tisztított dióbél szennyezettsége nem zárható ki, azt javasolják, hogy a további sütés-főzés nélkül fogyasztható édességekbe, krémekbe kerülő diót előzetesen hőkezeljék!

Tags: