A pezsgő hazája Franciaország, azon belül is Champagne. Az ottani borászok három szőlőfajtát használnak a pezsgő készítéséhez, ezek a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier.

A jó pezsgőhöz egy jó fehér alapbor szükséges, érdekesség, hogy a franciák még a kékszőlőből, vagyis a pinot noirból és pinot meunier-ből is fehér alaplevet állítanak elő, miután olyan kíméletesen préselik a szőlőt, hogy a bogyóhéjak színanyagának nincs ideje kioldódni.  Később az alapbort palackozzák, és hozzáadnak tirázslikőrt, ami tartalmazza a speciális pezsgőélesztőt is. Ezután következik az érlelés, amikor a palackokban az élesztő alkohollá alakítja a hozzáadott cukrot. Az alkoholos erjedés természetes melléktermékeként szénsav keletkezik, ezért habzik a pezsgő.

Érdekesség, hogy a Champagne-ok készítésénél alapvetően kétféle palackmérettel dolgoznak, a hagyományos 0,75 literessel és a másfél literes magnum változattal. A magnum méretben készülő Champagne-ok minőségét jobbnak tartják, mert a palackban maradó kevesebb oxigén a jobb érlelésnek, a térfogathoz képest kisebb felület pedig a szebb buborékok képződésének kedvez.

Természetesen a Metro kínálatában megtalálhatók a legjobb minőségű francia pezsgők. A vásárlók a legismertebb topmárkákból válogathatnak, legyen szó a Moet, a Dom Perignon, a MUMM vagy éppen Roederer termékeiről.

Tags: