A franciaországi borkedvelők egyik legnagyobb ünnepe minden évben november harmadik csütörtökére esik: ez ugyanis a francia újbor, vagyis a Beaujolais (ejtsd: bozsolé) megjelenésének pontos dátuma, a szüret záróakkordja, az újbor hivatalos és megismételhetetlen ünnepe. Világszerte híres szokásról beszélünk, amely meglepő módon Japánban aratta a legnagyobb sikert. Itt szinte minden nagyobb városban ünneplik az újbor megjelenését – mögöttük a sorban nem sokkal lemaradva egyéb európai és amerikai nemzetek következnek. A bozsolé forgalmazásának körülményeit törvény szabályozza – évente körülbelül 50 millió litert adnak el belőle. Azok a palackok, amelyek november harmadik csütörtökén kiszállítása kerülnek, hétvégére már kellő bozsolé-lázba hozhatják a lelkes fogyasztókat. Jellemzői közé tartoznak a roppanós, zamatos, gyümölcsös, pirosbogyós aromák, alacsony tannin-tartalommal. Az erjesztés idejének rövidsége okán pedig a könnyű, friss lecsengés kedvelői sem lesznek csalódottak, ha a bozsolét választják.

A bozsolét, vagyis az újbort a szokásosnál sokkal rövidebb időn – 4-21 napon – keresztül érlelik, ez a fajta egyik sajátossága. A szőlőfürtöket hatalmas rozsdamentes acélkádakban természetes úton erjesztik, majd szén-dioxid köpeny alá helyezik. Az erjedés a szőlőfürt bogyóin belül indul be. Mindemellett az újbor eltarthatósága is csupán pár hét vagy hónap. A fent említett okok miatt a bozsolénak rendkívül sok kritikusa akad a nagyvilágban, vannak ugyanis olyanok, akik jellegtelen, könnyű, munka nélküli bornak titulálják, ám ne legyünk bizalmatlanok – egy gyümölcsös, friss bozsolé egész évben szívet melengető társunk lehet a vacsoraasztalnál. A bort hidegen érdemes fogyasztani: 11-15 celsius fokos hőmérsékleten érdemes felbontani. Könnyedsége okán remekül párosítható sajtokkal, csirkével, és a legkülönfélébb halételekkel is. Mindemellett a novemberi ünnepek apropóján Márton-napi fogásokhoz, libához, káposztához is előszeretettel ajánlják.

A Vylyan Pincészet minden évben megújuló lendülettel nyitja meg a szezont a hagyományos bogyólével, másnéven a villányi dűlők és lankák bozsoléjával. Az évjárat első bora a már fent említett francia Beaujolais Nouveau borkészítési tradícióinak lábnyomait követve készül, tökéletesedik. A bor magában a bogyóban születik és onnan kel életre, így a bogyólé egyszerre utal erre az elkészítési folyamatra, valamint hangzásában tiszteleg a francia bozsolé fogalma előtt is.

A 2017-es Vylyan Bogyólé a megszokottnál testesebb, kirobbanó pirosbogyós, gyümölcsös karakterét feketeribizlis ízjegyek tarkítják. A korty végén roppanó, zamatos, élénk felütéssel találkozhatunk, ami garantáltan jókedvre derít minden fogyasztót. Az idei bogyólé a Villányi borvidék Városhegy-dűlőjéről származik. A bor 85%-ban Zweigelt és 15%-os arányban Portugieser szőlőfajtákból készült.

Külön érdekesség, hogy a Vylyan Pincészet a kortárs művészeteket és a kezdő művészeket is támogatja: a villányi bozsolé minden egyes évjáratban újabbnál újabb, trendibbnél trendibb címkékkel kerül a polcokra. Mindemellett 2017-től nem csupán a Pécs környéki, hanem minden Magyarországon található tervezőgrafika szakos hallgató nevezhet a pályázatra, amelyek közül kiválasztásra kerül a legjobb címke – ez díszítheti végül az általunk is megvásárolható bogyólé palackját.

Tags: