Gyömbér: a lélek és a test doktora

Van, aki magában is elrágcsálná, van, aki az ételekben használt minimális mennyiség esetén is azonnali ellenállásba burkolózik. Írásos feljegyzések alapján ez a fűszernövény már az időszámításunk előtti időkben is ismeretes volt Kína bizonyos területein. Manapság főként Délkelet-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. Eddig is számtalan tanulmány bizonyította már a gyömbér pozitív élettani hatásait, és a sornak se vége, se hossza – ideje közelebbről szemügyre vennünk, hogy melyek is lennének azok.

A gyömbér ízvilága nem csupán különleges, hanem kifejezetten egzotikus is: a tél eljövetelével nem csupán a testünket, hanem a lelkünket is felmelegítheti ez a csodás fűszernövény, amelyet az egyik leghatékonyabb immunerősítőként tartanak számon. Különösen hatásos nátha, megfázás, vagy influenza tüneteinek kezelésére, csillapíthatja a lázunkat, enyhítheti a köhögést és mindemellett javítja az össz-közérzetünket is, de használhatjuk akár inhalálás során is – azonnal kifejti jótékony hatásait. Ha a rendszeres gyömbér-fogyasztás ellenére is ledönt minket a lábunkról a megfázás, használjuk az alábbi receptet a tünetek kezelésére: egy ujjnyi reszelt gyömbérhez facsarjuk hozzá egy fél citrom levét, aprítsunk bele egy vékony szelet chilipaprikát, ízesítsük kedvünk szerint mézzel, majd az egész keveréket forrázzuk le, végül az így elkészült gyógyteát fogyasszuk el a takaró alatt – a vállalkozó szellemű egyének egy kis fokhagymát is belepréselhetnek az italba.

A gyömbér rendkívül magas A, B, C és E-vitamin tartalommal rendelkezik, amely nem csak gyulladáscsökkentő, hanem görcsoldó hatású is, így azokon a bizonyos napokon érdemes elszürcsölgetnünk egy bögre forró, gyömbérrel elkevert mézes teát vagy bármilyen más italt, amely gyömbérben gazdag. Használhatjuk olaj formátumban is, az adott területbe masszírozva.  Emellett ez a fűszernövény rendkívül sok magnéziumot, vasat, cinket, káliumot és foszfort is tartalmaz. A legnagyszerűbben akkor fejti ki hatását, ha frissen reszelt, szeletelt formátumban vesszük magunkhoz, ugyanakkor őrölt, szárított vagy kapszula formájában is elfogyaszthatjuk. Amennyiben gyomor- vagy hasi bántalmak gyötörnek, úgy ezúttal is remek választás lehet egy szelet friss gyömbér: ezt a növényt ugyanis a legtöbben emésztési zavarok elhárítására használják. Rendkívül hatékony puffadás vagy gyomorbántalom esetén is, így, ha nehezebb vacsorára készülünk, mindenképpen készítsünk be egy adag friss gyömbért a hűtőnkbe.

A gyömbér rendkívül hatékony ízületi fájdalmak esetén is: remek gyulladáscsökkentő hatása itt sem vonható kétségbe. Mindazonáltal gyakori fogyasztása a cukorbetegek számára sem megvetendő: a gyömbér segít kordában tartani, vagy rendszeres fogyasztással akár csökkenteni a vércukorszintet.

Felhasználását tekintve számos módon elkészíthető, különösen változatos fűszernövényről beszélünk: belereszelhetjük bármelyik levesünkbe, legyen az akár húsleves, akár egy krémes sütőtökleves. Hozzáadhatjuk az önteteinkhez, vagy akár elkeverhetjük ázsiai jellegű ételeinkkel is. A sütemények területén sem fog csalódást okozni: egy ínycsiklandó normandiai körtetorta, vagy egy omlós mézeskalács is egyaránt jól elkészíthető egy csipetnyi – vagy annál jóval több – gyömbérrel.

Tags: