Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök étteremben séfhelyettes, de megjárta a Budai Várban található Alabárdos Éttermet is. A Bocuse d’Or magyarországi döntőjére kollégája Csillag Richard kíséri majd el, ő lesz Ádám jobbkeze. Szabadidejében szeret utazni, de szívesen főz otthon is. Bármikor összefuthatunk vele a Budapesti Vásárcsarnokban.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia (Designfood)

Bármilyen furcsa, idén lesz négy éve májusban, hogy végeztem az iskolában. Előtte volt két év gyakornoki időm, tehát most lesz hat éve, hogy benne vagyok ebben a körforgásban.  Jelenleg a Kistücsök étteremben (Balaton) dolgozom séfhelyettesként. Előtte az Alabárdos Étteremben (Budai Vár) voltam egy háromnegyed évig. Előtte pedig az Olimpiában dolgoztam, ez idő alatt indultam a Bocuse d’Or magyar döntőn versenyzőként először. Commis-ként Molnár Gábor oldalán már előtte egyszer részt vettem ezen a versenyen. Közben dolgoztam 4 hónapot Mádon.

Mád nagyon jó hely…

Igen szoktunk lejárni barátokhoz a mai napig. Visszatérve, voltam Franciaországban is másfél hónapot, majd első éves tanulóként 4 hónapot töltöttem Észtországban ösztöndíjjal. Szóval 2012-ben kezdtem ezt az egészet.

Már gyermekkorodban eldöntötted, hogy ezzel fogsz foglalkozni?

Nem, egyáltalán nem vendéglátós közegben nőttem fel. Állítólag nagymamám testvére volt vendéglős. Nem genetika.

Akkor, hogy alakult így mégis?

Nyaranta sokat voltam egyedül, mert a szüleim dolgoztak. Aztán mikor idősebb voltam már, ha nyaralni mentek sem tartottam mindig velük. Persze tele volt a hűtő mirelit pizzával, nehogy éhen vesszek, de ezeket már nagyon untam. Aztán voltunk egy házibuliban, ahol egy nagyon finom paprikás krumplit ettem. Annyira ízlett, hogy úgy döntöttem, hogy holnap megfőzöm én is. Ekkor 16 éves voltam. Aztán másfél év múlva, mikor az érettségire készültem, már tudtam, hogy szakács suliba fogok menni.


Név:  Pohner Ádám

Lakhely: Budapest

Életkor: 24

Hobbi: utazás

Kedvenc étel: imádom a leveseket, a húsleves a kedvencem

Kedvenc alapanyag: ez mindig változik, tavaly ősszel például birsalma mániás voltam

Célok: egyelőre a magyar döntőre koncentrálok, ha sikerülnek a dolgaink és összejön minden, akkor sem tudom. Nem azért, mert nincsenek céljaim, meg elveszett vagyok, hanem nem akarom magam bezárni. Azt tudom, hogy jó helyen leszek, és jól fogom magam érezni, de az hogy mi lesz, azt majd adják a körülmények.


Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia (Designfood)

Beszéljünk egy kicsit a Bocuse d’Or megmérettetéseiről. Az előző versenyeden (a magyar selejtezőn) második lettél. Hogy élted ezt meg?

Igen második, akkor a Széll Tamás nyert. Kicsit fájt, de amikor láttam, hogy ők, hogyan tudnak versenyezni, akkor rádöbbentem, hogy van még mit tanulnom.

A magyar döntő alapanyagait tudjátok már…

Igen, borjú szűz és lábszár, risotto rizs, gorgonzola, fürj tojás – illetve a kötelező zöldség és a kötelező fűszer, melyet ott fognak kisorsolni.

Hogy néz ki a felkészülésed?

A Kistücsökben készülök, persze minden gondolatom e körül forog.

Kitől fogadsz el vagy kitől kérsz tanácsokat? Ki a példaképed a szakmában?

Most már sokkal önfejűbb vagyok, mint két éve. Ez nem azt jelenti, hogy kizárom mindenkinek a véleményét. Most annyira mély tanácsokat nem kérek már. Akikkel együtt dolgozom, ők megkóstolják, elmondják, hogy tetszik-e nekik. De ma már sokkal jobban tudom kezelni ezeket a dolgokat. Koncentráltabb és jobb tanácsokat tartok meg magamnak. Tudom kinek a véleményére kell igazán számítanom.

Miben támogat téged a METRO? Tudod már, hogy milyen METRO-ban kapható alapanyagot használsz majd biztosan?

Minden versenyző kap három csomagot a METRO-tól, kettőt a felkészülése során, egyet a versenyen. Én sokat vásárolok a Budaörsi METROban mert a Balatonra jövet-menet útba esik. Mindent beszerzünk ott, ami kell.

Mentálisan hogy készülsz?

Már úgy érzem, hogy mondhatom, rutinosabb vagyok, ha versenyzésről van szó. Nem izgulok úgy. Inkább azon szoktam aggódni, hogy mindent elpakoltunk-e a versenyre jövet (kések, alapanyagok, eszközök).

„Nem azért nem tudom, hogy hol leszek 10-20 év múlva, mert nincsenek céljaim és elveszett vagyok, hanem nem akarom magam bezárni. Azt tudom, hogy jó helyen leszek, és jól fogom magam érezni.”

Ki fog neked segíteni a versenyen?

Csillag Richárd, vele már több mint egy éve találkoztam. Nagyon érdekelte ez az egész, és mondtam neki, hogy jöjjön velem a Bocuse-re. Amikor lekerültem a Kistücsökbe, akkor őt is vittem magammal, így március óta ő is ott dolgozik. Nagyon jól összeszoktunk. Két éve a Commis-mat odalökték mellém, hogy ő lesz, az nem volt az igazi. Ez most egy hatalmas előny.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia (Designfood)

Meg ugye kaptok egy harmadik társat is, akit ott fognak kisorsolni…

Igen-igen, iskolák tanulóiból választják ki.

Van valamilyen kabalád?

Nincs.

Szoktál otthon főzni?

Igen, persze, ha időm engedi. Sőt, ha Budapesten vagyok, akkor a Vásárcsarnokban is lejárok.

Van kedvenc hentesed vagy zöldségesed?

Nincs, ahhoz keveset vagyok pesten.

Szerinted milyen alapanyag trendek lesznek 2018-ban?

Trendek szerintem nincsenek. Kezd az kibontakozni, hogy olyan alapanyagokat használunk, ami az adott régió sajátossága. Meg fontos a szezonalitás is, mi az amire lehet számítani ebből adódóan. Feltehetően nem lesz eper, vagy sárgadinnye – de ez is kiszámíthatatlan.

METRO-összeállítás

Tags: