Február 7-9 között Budapesten ismét megrendezésre kerül a korábbi évek során elsöprő sikert arató regionális Sirha Budapest élelmiszeripari- és vendéglátóipari szakkiállítás. A budapesti Hungexpon megrendezésre kerülő rendezvénysorozat – amely ezúttal közel négyszáz kiállítót és több mint húszezer szakmabeli érdeklődőt vár – idén is lehetőséget biztosít a gasztronómia, a vendéglátás, a szállodaipar, az élelmiszerkereskedelem, a sütőipar, valamint sok egyéb tematikához fűződő iparág összekapcsolására. Az eseményen a legkülönfélébb szektorok kölcsönösen oszthatják meg egymással tapasztalataikat, legfrissebb élményeiket, köthetnek gyümölcsöző üzleteket akár rövid- akár hosszabb távú együttműködés keretein belül.

A kiállítás fő célkitűzése, hogy átfogó ismereteket és minél széleskörűbb rálátást biztosítson a fent említett iparágak mindegyikére. Ahogyan azt a rendezvénysorozat neve is magába foglalja, az egyes szektorok képviselőinek lehetősége nyílik az általuk képviselt termékek bemutatására, kiállítására, nagyközönséggel való megismertetésére.

A kiállítók mellett rendkívül fontos szerepet kapnak a Sirha Budapest keretei között megrendezésre kerülő legkülönfélébb versenysorozatok: szakmai előadások, bemutatók, valamint a Bocuse d’Or szakácsverseny hazai selejtezője. Az elődöntők során megmérettetett séfek közül hatan vetik össze tudásukat – itt dől el ugyanis, hogy melyikük képviselheti kis hazánkat a későbbi torinói Európa-bajnokságon.

A 2018-as Sirha Budapest keretei között megtekinthető többek között a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Magyar Pékszövetség termékversenye – idén a klasszikus és az innovatív túrós batyu kategóriában – valamint a magyar Innovációs Termékverseny is. A túró, mint alapanyag idén több versenyszám alapját képezi: a szakmai közönség Magyarország különböző tájegységeire jellemző túrós ételek megkóstolására is lehetőséget kap.

Betekintést nyerhetünk a legújabb gasztronómiai trendek berkeibe is például a csokoládédíszek vagy akár a karamell specifikus felhasználásainak területén. A nyárias desszertek kedvelői se csüggedjenek: az esemény keretein belül több évre visszamenőleg megkóstolhatjuk az Év Fagylaltja díjas versenyzők legkiemelkedőbb termékeit. A desszertvonal csúcspontjaként pedig a második napon Nicolas Coffin francia cukrászmester előadását is meghallgathatjuk.

Külön érdekességszámba megy, mely szerint 2018-ban először kerül megrendezésre az Omnivore Budapest programsorozat, amely az úgynevezett „young cuisine” elkötelezett támogatója. Az esemény keretein belül Magyarország leginnovatívabb séfjei tartanak negyvenöt perces előadásokat saját látásmódjukról, valamint a későbbiekben a nézők által is kiválóan alkalmazható technikai megoldásaikról. Az érdeklődők meghallgathatják többek között Mizsei Jánost a Mák Bistróból, Toldi József és Prisztavok Zoltán duóját a Kreinbacher Birtokról vagy akár Pataky Tibor-Pataky Péter-Berza Balázs trióját a Meatologytól.

Akár szigorúan szakmai szempontból, akár kedvtelésből látogatunk el a 2018-as Sirha Budapestre, ez a gasztronómiai rendezvénysorozat semmiképpen sem fog nekünk csalódást okozni; érdekfeszítőbbnél érdekfeszítőbb programok, kiállítások, versenyek, előadások sokasága, valamint több száz kóstolási lehetőség várja a szakmát és a lelkes érdeklődőket.

Tags: