A Bocuse d’Or, vagyis Európa legrangosabb séf-versenye több mint két évtizedes múltra tekint vissza az öreg kontinensen. 1987-ben Paul Bocuse és ez az esemény honosította meg először a világon azt a típusú versenykategóriát, amely során a nevezők megadott időkeretek között készítik el a szóban forgó munkákat. A Bocuse d’Or egy Franciaországból származó jelkép, amely a legmagasabb minőségű szakácsművészet irányába mutató és azt fejlesztő eseménysorozatként írta be magát az európai gasztonómia történetébe. A 2018-ban Torinóban megrendezésre kerülő verseny vélhetően külön tiszteletnyilvánítás lesz az alapító séf, Paul Bocuse irányába, aki idén januárban, 91 éves korában hunyt el.

A Bocuse d’Or szakmai és sajtó-visszhangja egyaránt páratlan: mivel a világon egyedülálló versenyről beszélünk, az esemény már-már egy rangos gasztronómiai „showműsor” kategóriájába tartozik: az élő versenyre évente közel 2000 akkreditált újságírót várnak, és több, mint ötven ország részvételével számolnak a szervezők így érthető, hogy a Bocuse d’Or médiavisszhangja párját ritkító.

Hosszas szervezőmunka eredményeképp 2009-ben megszületett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, amely egy egyszerre független és innovatív gasztronómiai szervezet: ezáltal végre Magyarország is szoros szövetségbe kerülhetett a méltán rangos európai séf-versennyel. Az Akadémia célja a hazai fiatal tehetségek felkutatása, oktatása, a legújabb konyhatechnológiai irányzatok meghonosítása, valamint a kiemelkedő minőségű magyar termékek népszerűsítése és a tradicionális hazai konyhaművészet értékeinek ápolása.

A nemzetközi együttműködés csúcspontjaként tavalyelőtt, 2016-ban a SIRHA kiállítás keretei között végre Budapest láthatta vendégül a Bocuse d’Or verseny döntőseit. Amennyiben azt gondolnánk, hogy ennél nagyobb megtiszteltetés nem is érhette volna kis hazánkat, tévedünk: a Budapesten megrendezésre került Bocuse d’Or döntőn Széll Tamás és csapata állhatott a dobogó legmagasabb fokára és vihette haza a séf-világ legmagasabb kitüntetését.

Széll Tamás különleges és egyedi ételkülönlegességei méltán nyerték el a neves szakmai zsűri elismerését. A húsz résztvevő csapatnak hal- és hús kategóriákban kellett bizonyítania: faszénen grillezett zsenge szarvascomb erdei gombákkal, füstölt mangalica szalonnával, valamint enyhén sózott kecsege és langusztínó savanyított medvehagymával és barna vajjal – már leírva is ízlelőbimbókat gyönyörködtető párosítás a magyar csapat innovációja. A recepteket egészen az utolsó percig különleges titoktartás övezte – a csapat hosszú hónapokon keresztül készült és gyakorolt a megmérettetésre, amelyen végül sikerült elnyerniük méltó jutalmukat. A dobogó második fokára Norvégia, a harmadikra pedig Svédország állhatott fel a mezőnyből.

A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjének szabályzata meglehetősen szigorú: a döntő alapvetően páros verseny: a versenyző séf, commis-jával alkot egy csapatot. Külön érdekesség, hogy amelyik szakács nem tud saját társat hozni, ott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hazai szakácsiskolákkal együttműködve commis-jelölteket ajánl fel, amelyek közül kell az érintett séfnek együttműködő partnert választania. 2017 decemberében a Bocuse d’Or magyarországi versenyének elődöntője során a konyhai- és kóstoló zsűriből álló szakmai csapat hat versenyzőt jutatott tovább a magyar döntőbe: idén Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István és Volenter István mérhetik össze tudásukat a februári SIRHA Budapest keretei között: ezt követően júniusban mindannyian együtt izgulhatunk a –  már önmagában is nyertes – magyar csapatért.

Tags: