Thaiföldön például április közepén tartják a thai újév fesztivált, a Songkrant, mely a holdnaptárhoz köthető. A buddhista élet központjaiban, a watokban ételáldozatokat mutatnak fel. A Buddha-szobrokra vizet locsolnak és sok helyen utcai felvonulásokon hordozzák körbe ezeket.

Az indiai Holi fesztiválnál színesebbet elképzelni sem lehet. Az emberek színes festékport szórnak egymásra, és festékes vízzel locsolják egymást a hinduk a vallás tavaszköszöntő ünnepén. 2018-ban március 1-én, tartják a fesztivált. Holi idejére a vastag színes festékréteg elfedi a társadalmi hovatartozást, amikor a tömeg az utcákra vonul és színes festékes vízzel locsolják egymást, így emlékezve Krisna cselekedeteire. A fesztivált ma már a világon sok helyen ünneplik zajos utcai felvonulások kíséretében, hiszen hatalmas élményfaktor ez minden résztvevőnek. Nem sokkal a Holi után Indiában egy újabb ünnepre kerül sor, a Rama Navami az egyik legfontosabb hindu vallási fesztivál. Napközben felvonulásokat, este pedig fényűző banketteket rendeznek az ünnep alkalmából. Japánban a Hanami egy gyönyörű látványosság.

 A virágzó cseresznyefák megcsodálását már a 8. századtól ünneplik. Mivel a fák virágzása, ami nagyjából 10 napig tart, az országon belül régiónként változik, az ünnep is eltart március végétől egészen május elejéig. Az emberek az ünnepet a családjuk, barátaik, ismerőseik körében piknikezéssel töltik a szabadban. Iránban, Törökországban, Szíriában, Kazahsztánban és Közép-Ázsia más országaiban körülbelül 300 millió ember ünnepli a Noruz fesztivált, függetlenül vallási hovatartozásától. A tavaszt köszöntik, megajándékozzák egymást, hálát adnak a múltnak és jót kívánnak a jövőre nézve. A fesztivál a nap-éj egyenlőség idejére esik, így pontos dátuma évről év re változik. Noruz (az írásmódja és a kiejtése országonként változó) az egyik legrégebbi fesztivál ebben a kultúrkörben és az UNESCO szellemi kulturális örökségének része.

Kínában április elején tartják a Qingming (Csingming) fesztivált, mely az elhunyt ősök előtti tisztelgésről szól. Az emberek kilátogatnak a temetőkbe, letisztítják a sírokat és különböző felajánlásokat is tesznek, az elhunyt kedvelt tárgyait helyezve a sírra. Anyagi javak papírból készült másolatait elégetik, hogy a füstjével felküldjék ezeket a mennybe. Ezen a napon főként hideg ételt fogyasztanak.

A tavasz kezdetét ünneplik Egyiptomban a Sham el-Nessim elnevezésű fesztivállal, amely a hagyomány szerint a keleti keresztény húsvét másnapján kezdődik. Ilyenkor muszlimok és keresztények együtt ünnepelnek, a szabadban elköltött közös étkezés, piknikezés itt is központi szerepet kap az ünnep során.

Tags: