A kezdeményezés annyira jól sikerült, hogy Párizs és környéke után Olaszország, Svájc, Belgium, Luxemburg, Hollandia és az Egyesült Királyság is külön kiadványt kapott. Ezeket a kalauzokat eleinte ingyenesen osztogatták, majd mivel egyre népszerűbb lett 1920-tól már csak pénzért lehetett megvásárolni. Hat évvel később jelentek meg benne a csillagok.


METRO installáció a Michelin gálán 

A Michelin-csillag

Az éttermeket a titokzatos, névtelen Michelin ellenőrök ma már öt szempont szerint értékelik. Ezek az ételek minősége; a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége; a konyha eredetisége és stílusa; az ár-érték arány; és a látogatók gyakorisága. A kritikusok ezek alapján egy nagyon részletes jelentést készítenek és tehetnek javaslatot, hogy egy  hely kapjon-e csillagot vagy sem. Fontos itt megemlíteni azonban, hogy nem az ellenőrök döntenek a csillagokról, hanem a jelentést olvasó igazgatók, akik a döntés előtt maguk is ellátogatnak az étterembe. Egy étterem egy, kettő vagy három Michelin-csillagot kaphat. A három csillagos helyek már annyira jók, hogy meglátogatásuk egy külön utazást is megér. Egy csillagot „osztanak a legkönnyebben”, két csillag esetében azonban már nemzetközi döntésre van szükség, ilyenkor egy másik ország Michelin igazgatója is el kell, hogy ellátogasson az adott helyre, hogy ellenőrizze tényleg megfelel-e a kritériumoknak az adott étterem.


Michelin-csillagos éttermek Magyarországon

Magyarországon eddig 4 étterem kapott egy Michelin-csillagot, ezek a következők:

  • Costes, Budapest *
  • Costes Downtown, Budapest *
  • Borkonyha, Budapest *
  • (Tanti, Budapest – 2017-ben elvették tőle.)

és egy étterem kettőt:

  • Onyx Étterem, Budapest **

A nagy nap

A 2018-as év csillagai

2018. március 26-án este jelentették be az idei csillagokat, egy különleges gála keretin belül.

Nagy öröm, hogy először Magyarországon két Michelin-csillagal is büszkélkedhet egy étterem: az Onyx, Budapest. Továbbra is megtarthatta egy csillagját a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown, ami szintén kiemelkedő teljesítmény.

Ez az esemény azért is kiemelkedő, mert most először tartották hazánkban. A  gálán nem csak Magyarország, hanem Ausztria, Csehország, Lengyelország és Görögország idei csillagaira is fény derült.

Tags: