Eredetét, csakúgy, mint több másik népszerű szőlőfajtáét, Franciaország Burgundia nevű tartományához kötik. Itt gyakorlatilag minden jelentős fehérbor alapját a chardonnay képezi. A chardonnay szőlőfajta maga pedig a pinot noir és a gouais blanc keresztezéséből született. Erre a szőlőfajtára jellemző, hogy fürtjei kissé „vállasak”, felül tömöttek, a szőlőszemek aprók és édesek, vastag héjúak és ropogósak, azonban töppedésre hajlamosak.

A chardonnay máig töretlen népszerűségét a borászok körében feltehetőleg a remek és kiugró alkalmazkodóképességének köszönheti, amely okán a hűvösebb klímától egészen a melegebb, szárazabb területekig tökéletesen termeszthető és termelik is. Franciaországtól kezdve a kaliforniai lankákon át egészen Ausztrália és Új-Zéland térségéig megtalálható. A kilencvenes évek során főként tölgyfahordós eljárással érlelték, mára azonban a legtöbb helyen a modernebb, reduktív, acéltartályos eljárást részesítik előnyben. Míg a barrique eljárással elegánsabb, markánsabb borok készülnek, úgy az acéltartályos eljárással könnyedebb, frissebb borokat kóstolhatunk. Viszonylag hamar érő fajtáról van szó, így a szüretelése is korábban megkezdődik, valamint a kora tavaszi fagykárok veszélyeinek is jobban ki van téve, mint más szőlőtársai.

A chardonnayt nem csupán a borkészítés folyamatában alkalmazzák előszeretettel, felhasználási lehetőségeinek skálája igen széles: remek alkalmazkodóképessége miatt a pezsgőgyártás egyik legjelentősebb alapanyagaként tartják számon. A klasszikus francia pezsgő, a champagne egyik alapanyaga. A chardonnay Magyarországon alapvetően a nyolcvanas évek során terjedt el. Több területen is találkozhatunk ezzel a szőlőfajtával: Etyek és környéke, Szekszárd, Dél-Balaton, de még Sopron környékén sem ismeretlen.

Alapvetően karakteres borként jellemzik, ugyanakkor savérzete finom, kellemes és gyengéd. Mivel rengeteg különböző klímájú területen termesztik, egy jó palack chardonnay nagyon sokféle arccal rendelkezhet: emlékeztethet friss, ropogós zöldalmára, őszibarackra, érett sárgadinnyére, mézre, és egzotikus, trópusi ízjegyekkel is egyaránt bírhat, mint például az ananász. Hidegebb éghajlatú térségekben inkább a fűszeres ízek kerülhetnek előtérbe: tűzkőillat, pirítós vagy egy kifejezetten füstös jelleg sem állhat kifejezetten távol tőle. Akár magyar térségből, akár nemzetközi területről választunk, nyugodt szívvel próbálkozzunk, hiszen a chardonnay változatosságának okán mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő palack bort. Könnyedsége miatt alapvetően halak, szárnyasok, fehér húsok mellé ajánlják, de egy komolyabb, testesebb tölgyfahordós eljárással készült chardonnay nehezebb fogások mellett is kifogástalan társ lehet.

A chardonnay szőlő egyik különlegessége, hogy gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak a föld alatt, mint más szőlőtársaié, ezért sokkal több típusú ásványi anyag feldolgozására és raktározására képes például a magjában és a héjában. Igen magas antioxidáns tartalma segít a mindennapos stressz leküzdésében, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében és meggátolja a sejtek degenerálódását. A chardonnay könnyen a hölgyek barátjává válhat, mivel első számú bőrfiatalító.

Tags: