A durbincsfélék közül jelenleg ez az egyetlen fajta, amelyet a mai napig jelentős mennyiségben tenyésztenek. A durbincs lapos, fejénél kerekded formájú, ezüstös pikkelyekkel borított, fehér húsú tengeri halféle. Legtöbb esetben a Földközi-tenger hullámaiban találkozhatunk vele, de előfordulása kiterjedhet egészen az Atlanti-óceán amerikai partvidékétől az Egyesült Királyságon át Spanyolországig, valamint a Kanári-szigetekig. Alapvetően sziklás, homokos tengerfeneket kedveli, táplálékát a kisebb tengeri élőlények, rákok, puhatestűek jelentik. Ívási időszakban szeret mélyebb tengerfenekekre költözni. Az aranydurbincs meglepő módon hímnős, az első években hímként, utána pedig nőstényként fejlődik.

Manapság főként Olaszország északi partvidékeinél, illetve a spanyol vizekben tenyésztik, erre a célra kialakított keltetőkben, megfelelően képzett szakemberek segítségével. Horvátországban nemzeti eledelnek számít, a horvátul csak orada-ként emlegetett aranydurbincs minden valamire való étterem hasábjain előkelő helyen szerepel. Itt gyakorlatilag minden esetben grillen készül, és citrommal, sóval, valamint a horvátok kedvenc köretével, mángolddal, vagy spenóttal kevert burgonyával tálalják. Némely esetekben szalma krumplival is a tányérunkra kerülhet.

Az aranydurbincs otthonunkban is rendkívül egyszerűen elkészíthető, különösen hálás hal, elkészítési módozatainak határa a csillagos ég. A boltok polcain kevéssé elérhető, csak bizonyos üzletekben vagy piacokon juthatunk hozzá, általában egész formátumban, nem pedig a jól megszokott filéként. Otthoni körülmények között nincs is szükségünk másra, mint egy konyhai grillre vagy serpenyőre, ez lesz az alapja a megfelelő elkészítési módnak. Ha kedvünk tartja érdemes a hal oldalát beirdalni és fűszernövényekkel megtölteni – erre a legalkalmasabb a friss bazsalikom lehet, hagyományos mediterrán ízvilágot biztosítva ezzel a halfogásnak. Vállalkozó kedvű hobbi szakácsok akár a hal belsejét is megtölthetik korianderrel, citrommal, vagy más kedvencnek számító ételkiegészítővel. Amennyiben a hagyományosabb ízvilágot kedveljük, úgy dörzsöljük be a hal külsejét egy kevés citromlével és nagy szemű sóval, a belsejét pedig inkább rozmaringgal töltsük. Amint ezzel megvagyunk, helyezzük a megtisztított, befűszerezett durbincsot a grillre, és oldalanként 10-10 percig süssük. Nem kell neki sok idő, és már a tányérunkra is kerülhet egy falat tengerpart (kinek Olaszország, kinek Horvátország).

Amennyiben az innovatív elkészítési módok szerelmesei vagyunk, úgy készítsünk mellé egy adag szójás-gyömbéres, tojással kevert rizstálat, így az ázsiai konyha szerelmesei sem maradnak az ízlésüknek megfelelő receptúra nélkül. Azok, akik az aranydurbincsot inkább a sütőben szeretnék elkészíteni, tegyék az előzetesen besózott, oregánóval és zúzott fokhagymával töltött halakat egy jénai, vagy hőálló üvegtálba Helyezzenek a durbincsok felületére citromkarikákat, a halak közé pedig fürtös koktélparadicsom ágakat, majd süssék ropogósra őket.  A vállalkozó kedvűek karácsonykor a tradicionális halászlevet cseréljék néhány szelet frissen sült aranydurbincsra és alkalmazzák a fent leírt elkészítési módok bármelyik a család legnagyobb örömére vagy akár meglepetésére.

 

 

Tags: