Hatalmas nevetések, társasági élet, finomabbnál finomabb sörök és borok a kézben, a tűzön rotyogó bogrács utánozhatatlan illata. Jelen cikk témája ugyan nem a bogrács, mint edény elemzése, ugyanakkor érdemes megemlíteni azt az érdekességet, hogy ez a típusú fogantyús főzőedény egészen a nomád, honfoglaló magyarok érkezéséhez vezethető vissza, miközben a „bogrács” kifejezés maga török eredetű és a „bakrac”, vagyis rézüst szóból származik. Formáját tekintve a felfelé szűkülő halfőző bográcstól kezdve a klasszikus kialakítású, felfelé nyíló gulyásbográcsig több típust is megkülönböztetünk.

Bográcsban gyakorlatilag bármilyen olyan jellegű egytálételt elkészíthetünk, amelyet amúgy tűzhelyen is szívesen megfőznénk. A bográcsozásban jártas szakemberek egyaránt osztják a nézetet, hogy a szabad tűzön, bográcsban készült fogások egyértelműen ízgazdagabbak, sőt mi több, legtöbb esetben átveszik a tüzeléshez használt fa alapvető aromáit. Mivel az égéskor keletkező füst külön ízjegyeket biztosít a bográcsban rotyogó ételek számára, így a legtöbb esetben az akácfát szokták ajánlani az elkészítéshez.

Ilyenkor joggal merül fel a kérdés: mit is érdemes bográcsban elkészíteni? Gyakorlatilag bármilyen egytálételt. A leves rajongók egy percig se csüggedjenek: egy bográcsban főtt palóc- vagy betyárleves gyakorlatilag utánozhatatlan előétel a húsimádók körében: egy kevés erdei gomba, füstölt szalonna, jó sok vöröshagyma, leveszöldség, pirospaprika, némi tejföl és a kedvünkre kiválasztott húsfajta – már kész is minden idők legízletesebb bográcsban készült levese. Azok, akik a Jókai-bableves lelkes készítői, joggal gondolkodjanak el a bográcsban való füstös elkészítési módon. Amennyiben inkább a húsos főételek hívei vagyunk, úgy első körben a számunkra legmegfelelőbb hús kiválasztása az elsődleges cél. Magyarországon különösen nagy divatnak örvend a legkülönfélébb pörköltek bográcsban való összefőzése. Ez a tevékenység nem csak gasztronómiai, hanem társasági élményt is nyújthat számunkra: válasszunk akár 1 kg sertéslapockát, sértéscsülköt vagy marhalábszárat, nem foghatunk mellé. A klasszikus pörkölt titka a paprikában és a fűszerekben rejlik, ugyanakkor a vállalkozó kedvűek bármikor felhasználhatnak egy kevés kiváló minőségű száraz vörösbort is, amely remekül passzol a tradicionális vadételekhez, mint például a szarvas- vagy vaddisznópörkölthöz.

Választhatunk egészen más, kevésbé hagyományos ízvilágú ételeket is amikor a bogrács után nyúlunk: egy igazi tex-mex fűszerezésű csilisbab, vagy tárkonyos zöldbab kellemes meglepetéseket okozhat, ha bográcsban készítjük el őket. Halfőző bogrács? Remek választás! Ez ütős tiszai halászléhez nem lesz másra szükségünk, mint pontyra, egyéb apróhalakra, pirospaprikára, paradicsomra és sok-sok vöröshagymára. Készíthetünk hal- vagy sima lecsót is bográcsban: némi házikolbász hozzáadásával egészen különleges ízélményben lehet részünk. A fent említett sertéslapocka felhasználásával akár székelykáposzta is készíthető szabadtéren: több kilogramm savanyú káposzta megvásárlásával itt is közel juthatunk a megoldáshoz. Egy szó, mint száz, egy megfelelően kiválasztott bogrács a nyári esték elengedhetetlen kelléke: akár vegetáriánus, akár komoly, nehezebb húsételekről legyen szó, mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő receptet, amelyhez már csak a legjobb társaság összeállítása lehet számunkra kihívás.

Tags: