A görögdinnye Dél-Afrikából származik, innen terjedt el a világ számos részére. Manapság már Magyarországon is a legkedvesebb nyári „gyümölcsök” körébe tartozik.

Már az ókori Egyiptomban is feltűnik a görögdinnye a legkülönfélébb hieroglifákon, sőt, sok esetben a feljegyzések alapján ezt a zöldséget helyezték a fáraók sírkamrájába eleség gyanánt a túlvilági kalandokhoz. Manapság legnagyobb termesztőjének Kína számít, ahonnan már a tizedik századból is származnak a zöldséggel kapcsolatos írások.

A dinnye főgyökere nem hatol különösebben mélyre, maximum 20-25 centiméteres mélységig ér el a talajszint alatt. Termésének formája a hengerestől a tojásdad formán keresztül egészen a göbölyűig terjedhet, súlya szélsőséges esetben a 15 kilogrammot is elérheti. Magyarország éghajlati fekvését tekintve tökéletes dinnyetermelő vidéknek számít: a tápanyagban gazdag földterületek gyakran csodás terméseket produkálnak. Széles körben elterjedt tévhit, mely szerint a jó dinnyét a héj megkopogtatásával tudjuk kiválasztani. A hozzáértő szemek szerint azonban azokat a dinnyéket érdemes választanunk, amelyek felületén a lehető legkontrasztosabb csíkozást fedezzük fel.

A dinnyét alapvetően íze, nem pedig változatos felhasználási módozatai miatt termesztik. C-vitamin tartalma meglehetősen alacsony, amit többek között annak is köszönhet, hogy szerkezetének átlagosan 90-95 százaléka víz. Cukortartalma viszonylag magas, és remekül hidratál. Kis hazánkban a júliustól szeptemberig tartó forró nyári időszak tekinthető dinnyeszezonnak, így ezekben a hónapokban érdemes a dinnyét étrendünk alapvető elemeként felhasználni. A görögdinnye a diétázók nagy kedvencévé válhat rendkívül magas víztartalmának és különösen alacsony kalóriatartalmának köszönhetően. A C-vitamin mellett tartalmaz még A- és B-vitamint, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. Ezen felül likopin tartalma sem elhanyagolható, amely különösen nagy segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében és a gyulladások mértékének csökkentésében.

A legegészségesebb emberek étrendjébe is érdemes bizonyos időközönként becsempészni egy egynapos dinnyekúrát: ez a gyümölcs teljes egészében átmossa a szervezetet, tehermentesíti a korábban elfogyasztott nehezebb, zsírosabb fogásoktól, ezáltal segít a test méregtelenítésében, salaktalanításában. Amennyiben nem szeretnénk ilyen drasztikus módszert alkalmazni, úgy már az is rengeteg felesleges kalóriától szabadíthat meg minket, ha vacsorára valamilyen dinnye alapú fogást választunk: a görögdinnye csodás kombinációt alkot a mozzarellával vagy a feta sajttal, citrommal, egy kevés feketeborssal meghintve. Az igazi ínyencek akár sorbet formátumban is elkészíthetik: egy kevés száraz pezsgővel, mentával összeturmixolva majd lefagyasztva igazán különleges édességet készíthetünk belőle. A görögdinnye mindemellett remek koktélalapot szolgáltathat, a vállalkozó szelleműek pedig akár egy kis pálinkával is megbolondíthatják dinnyés kombinációjukat.  Amennyiben a kevesebb több alapelvének hívei vagyunk, úgy már az is remek megoldás, ha a kockákra szeletelt görögdinnye darabokat egy lefedett tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük éjszakára – forró nyári napokon mi sem jelenthet tökéletesebb felfrissülést!

Tags: