A laposhalaknak két alfaját különböztetjük meg, az atlanti-óceni laposhalat, valamint a csendes-óceáni laposhalat. Ez a halfajta alapvetően az északi, hidegebb vizeket kedveli így nem is csoda, hogy az eddigi rekordot tartó csúcspéldányt 2013-ban Norvégia jeges vízű partjainál fogták ki: ez a példány összesen két és fél méter hosszú volt és több, mint kétszáz kilogrammot nyomott – ezt nem sokkal lemaradva követte egy Alaszka közelében kifogott száznyolcvan kilogrammos példány. A laposhal felső része sötétbarnás színekben pompázik, míg hasi oldala hófehér, így kihasználva a tengeri fények adta lehetőségeket – ezáltal felülről nézve a tengerfenék színeibe olvad bele, míg alulról a beeső fények teszik láthatatlanná.

A halibut, vagy a laposhal a tengeri tápláléklánc előkelő helyén szerepel: nem csupán apró, hanem egészen nagy méretű egyéb tengeri halakat is könnyű szerrel elfogyaszt, többek között lazacokat, rákokat, tintahalakat vagy akár más, kisebb termetű laposhalakra előszeretettel pályázik. A vízfelszín alatt pár méterre, vagy akár több száz méteres mélységben is megtalálhatók, így bárhonnan leselkedhetnek prédájukra. Mivel az ivarérettséget csak nyolc éves koruk tájékán érik el, így a faj fenntartása érdekében egy bizonyos testméret alatt halászatuk nem megengedett, noha az északi vizek horgászai egész évben előszeretettel vadásznak rájuk. Izland például 2012-ben tiltotta be az óriás laposhal horgászatát a lakosság és a turisták nem kis megrökönyödésére.

Az óceáni laposhal emberi fogyasztásra inkább a 15-18 kilogrammos testsúly környékén ajánlott, húsa ugyanis ilyenkor a legszaftosabb, legízletesebb. Mivel alapvetően szálkamentes, egészben vagy filéként is könnyedén elkészíthető, ezáltal a gyermekek értrendjébe is kiválóan beilleszthető. Mivel az óriás laposhal filéje homogén, hófehér, fehérjetartalmát tekintve pedig különösen egészséges, a diétás étrendben is jól alkalmazható, mindemellett a glikémiás indexe is rendkívül alacsony. A grillezett laposhal az egészséges életmódot követő tudatos étkezők egy kedvenc csemegéje lehet:

keverjünk össze durva szemű sót, borsot, chilit, zúzott fokhagymát majd alaposan dörzsöljük vele a laposhal felületét, kérget képezve ezzel a filén. Helyezzük a halakat előmelegített sütőbe és oldalanként 5 perc alatt süssük őket készre, miközben egy kellemes vajas-citromos keverékkel locsolgatjuk őket. Ízlés szerint a vajas keverék elhagyható, és sima citromhéjjal és citromlével helyettesíthető.

Amennyiben a panírozott húsok lelkes hívei vagyunk, úgy örömmel fogadjuk majd a hírt, miszerint az óriás laposhal bundás verzióban is elkészíthető, mi több, igazán ínycsiklandó élményt biztosít majd számunkra! Mindemellett a gyerekek egyik jövőbeli kedvenc fogását is magunk elé képzelhetjük ezáltal.

Keverjünk össze egy kevés zsemlemorzsát, olvasztott vajat, blansírozott, szeletelt mandulát, ez adja majd a panírt. Egy kevés sós vajon süssük meg a halszeleteket, majd tegyük félre hűlni. Kenjünk be a halak felületét egy kevés felvert tojással, majd forgassuk bele a mandulás keverékbe – ezután grillezük a filéket pár percig, majd tálaljuk őket szerecsendiós burgonyapürével vagy friss kevert salátával, citromos-kakukkfüves öntettel.

Tags: