A barrique hordó közreműködésével született testesebb, erőteljesebb, fűszeresebb borokat nevezzük összefoglaló jelzéssel barrique boroknak. Az eljárás maga, sok más borászati innovációhoz hasonlóan, Franciaországból származik –  hivatalosan egy barrique hordó űrtartalma nem haladhatja meg a 350 litert. A tölgyfahordó lehet sima, előzetesen enyhén pörkölt vagy akár már használt állapotú is.

Barrique eljárással alapvetően vörösborokat szokás készíteni, ugyanakkor a fehérborkészítés fogalomtárában sem ismeretlen jelenség a tölgyfahordós érlelés: legtöbb esetben Chardonnay vagy Sauvignon Blanc szőlők kerülnek a hordóba – ugyanakkor a könnyebb jelleg miatt az érlelés nem tarthat olyan sokáig, mint egy testes vörösbor esetében. A barrique vörösborokat legalább 9 hónapig, legfeljebb 24 hónapig érlelik a hordókban. A barrique hordók általában több száz éves tölgyfákból készülnek, amelyek szerkezete lyukacsos, így elősegítve az erjedés során keletkező nem kívánatos kísérőanyagok távozását – egyszerűbb nyelvezettel élve lélegezni hagyják a bort.

A barrique bor egy barrik, vagyis tölgyfából készült hordó, melynek űrtartalma alapvetően 225 liter. Természetesen léteznek ennél kisebb méretű hordók is, hiszen a készülő bor aromáit, ízjegyeit egyértelműen meghatározza a nedű felülettel érintkező alapterülete. Mindemellett a hordóba töltött must vagy újbor az érlelés hosszának és minőségének megfelelően átveszi a tölgyfahordó jellegzetes aromáit, enyhén vagy drasztikusan módosítva ezzel a készülő bor alapjellegén. Földrészek, éghajlati egységek szerint sem egyforma aromák átadására képes egy-egy barrique hordó – a tölgyfákat körülvevő erdőség jellege több, mint meghatározó a később keletkező ízjegyek szempontjából.

A barrique hordóban készült borok ára általában magasabb, mint más eljárással készült társaiké, egy barrique hordó ára ugyanis több százezer forintra rúghat. A barrique hordókat semmi esetben sem használják háromnál többször és három évnél hosszabb ideig. Utóbbi ugyanis az a mágikus időbeli határ, mikor a tölgyfahordó a használatból adódó íz- és aromamódosító képességeiből jócskán veszít. Élelmesebb borászok nem egy esetben használják a barrique eljárás egy módosított, költséghatékony – ám minőségben lényegesen elmaradott – verzióját, mely során tölgyfából nyesett darabkákat, úgynevezett „tölgyfachipseket”, tölgyfakockákat áztatnak a borba a megfelelő ízélmény elérésének érdekében.

Barrique eljárással általában drágább, testesebb borok készülnek, legyen szó fehér- vagy vörösbor tematikáról. Mivel a tölgyfahordók önmagukban is jellegzetes aromákkal, illatokkal rendelkeznek, nem meglepő, hogy csak az igazán erőteljes borok lehetnek egyenrangú feleik. Sok esetben a Cabernet Sauvignont, Kéfrankost, Merlot-t érlelnek barrique hordókban, valamint a korábban is említett Chardonnay és Sauvignon Blanc is előkelő helyen szerepelnek a listán. Amennyiben egy barrique eljárással készült bor mellett tesszük le a voksunkat, ahhoz passzoló menüsort válasszunk: nyugodtan készítsünk fűszeres fogásokat, vöröshúsokat vagy válasszunk sűrű, krémes, étcsokoládé alapú desszerteket befejezés gyanánt.

Tags: