Rendkívül szigorú rendszer biztosítja a források megújulásának lehetőségét. Hetente két napon halásszák (általában hétfőn és szerdán), és akkor is mindössze 45 percet naponta.

Halászat kotróhálóval történik, amellyel a tengerfenék üledékéből húzzák ki az ott élő homokba temetett kagylókat. A kagylók értékesítése általában halászat után 4 órával történik, az összes francia aukción egy időben.

A Szent Jakab kagyló egy kéthélyú puhatestű, amely a tengerfenéken a homokba temetve él. A kagylók szűrő életmódot folytatnak, a héjak közé beszívott vízből nyerik ki a táplálékukat képző szerves törmeléket, és planktonokat. A vizet a kabát/szakáll rezgő mozgásának segítségével juttatják a héjak közé.

A kagyló hermafrodita. A genitális mirigy, melyet a gasztronómia koralljának neveznek, két részből áll: egy férfi, elefántcsont fehér (nem szabad összetéveszteni a lábfejjel); és egy női, narancsvörös. A korall fejlettsége különböző a halászati területenként változó. A nyugati csatornában kevésbé, míg az atlanti és a keleti csatornában fejlettebb.

Kattintsatok kagylóból készült ételekheza receptek fülre vagy ide >>

Tags: