Vörösboros vaddisznóragu

 

 

Elkészítési idő: 2,5 óra + pácolás

 

Hozzávalók 4 személyre

1 kg vaddisznócomb

4 dl malbec bor

1-2 babérlevél

3-4 szem borókabogyó

10 dkg füstölt, húsos szalonna

1 nagyobb sárgarépa

1 fehérrépa

2 vöröshagyma

2-3 erdei gomba

1 csípős paprika

1 nagy gerezd fokhagyma

mangalicazsír

1 teáskanál (barna) cukor

5 dkg sűrített paradicsom

1 teáskanál morzsolt rozmaring

1 teáskanál morzsolt kakukkfű

őrölt bors

 

A hártyáktól és inaktól megtisztított, nagyobb kockákra vágott vaddisznócombot tálba tesszük, ráöntjük a bort, beletesszük a babérlevelet, a borókabogyót, és lefedve 2-3 napot pácoljuk.

Készítés előtt a húst lecsöpögtetjük úgy, hogy a páclevet felfogjuk. A húskockákat 1 nagy evőkanál zsíron körben átsütjük, félretesszük. Öblös vaslábasban a kockákra vágott füstölt szalonnát kevés zsíron átpirítjuk. A cukrot enyhén karamellizáljuk benne, majd hozzátesszük a paradicsomot, a kisebb kockákra vágott zöldségeket, hagymákat, és néhányszor megkeverjük. Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítjük. Felöntjük a páclével, és tűz fölött, időnként megrázogatva rotyogtatjuk; közben, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. A ragut puhára, rövid lére főzzük, tetszőleges körettel tálaljuk.

 

Tags: