Elkészítési idő: 2,5 óra + pácolás
Hozzávalók 4 személyre
1 kg vaddisznócomb
4 dl malbec bor
1-2 babérlevél
3-4 szem borókabogyó
10 dkg füstölt, húsos szalonna
1 nagyobb sárgarépa
1 fehérrépa
2 vöröshagyma
2-3 erdei gomba
1 csípős paprika
1 nagy gerezd fokhagyma
mangalicazsír
1 teáskanál (barna) cukor
5 dkg sűrített paradicsom
1 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
só
őrölt bors
A hártyáktól és inaktól megtisztított, nagyobb kockákra vágott vaddisznócombot tálba tesszük, ráöntjük a bort, beletesszük a babérlevelet, a borókabogyót, és lefedve 2-3 napot pácoljuk.
Készítés előtt a húst lecsöpögtetjük úgy, hogy a páclevet felfogjuk. A húskockákat 1 nagy evőkanál zsíron körben átsütjük, félretesszük. Öblös vaslábasban a kockákra vágott füstölt szalonnát kevés zsíron átpirítjuk. A cukrot enyhén karamellizáljuk benne, majd hozzátesszük a paradicsomot, a kisebb kockákra vágott zöldségeket, hagymákat, és néhányszor megkeverjük. Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítjük. Felöntjük a páclével, és tűz fölött, időnként megrázogatva rotyogtatjuk; közben, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. A ragut puhára, rövid lére főzzük, tetszőleges körettel tálaljuk.