ÍME EGY KÜLÖNLEGES NEMZETKÖZI, MÉGHOZZÁ EGY ANGOL MENÜSOR AZ ÜNNEPEKRE.

TÉLI APEROL SPRITZ

Elkészítési idő: 5 perc

Hozzávalók személyenként:

  • 1/2 dl Aperol
  • 3/4 dl Prosecco Spumante DOCG Valdobbiadene
  • gyömbérsör
  • narancscikk
  • jégkocka

a díszítéshez:

  • narancsszeletek
  • néhány bazsalikomlevél

Borospoharat félig töltünk jégkockával és narancscikkel. Beleöntjük az Aperolt és a Proseccot, felöntjük gyömbérsörrel. Narancsszelettel és bazsalikommal díszítve kínáljuk.

GARNÉLA EGZOTIKUS MÁRTÁSBAN

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 3-4 személyre:

  • 1 tojás
  • kb. 2 dl olaj
  • 1 teáskanál Louit Fréres mártás rusztikus mustár
  • néhány csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • frissen őrölt bors
  • cukor vagy édesítőszer

Exotic Food szósz

  • 40 dkg előfőzött garnélarák-farok
  • olívaolaj
  • a tálaláshoz:
  • salátalevél

A tojást, az olajat, a rusztikus mustárt, a citromlevet és a sót magas falú edénybe tesszük, botmixszerrel majonézzé keverjük. Ha hígnak találjuk, kevés olaj hozzádolgozásával sűríthetjük. Ízesítjük borssal, édesítővel, tetszőleges szósszal.

A garnélát sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben felhevített olívaolajon megpirítjuk. Az ízesített majonézbe forgatjuk, salátalevélen tálaljuk.

TÖLTÖTT BÁRÁNYBORDA BURGONYARÖSZTIVEL

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 1 kg gyorsfagyasztott bárány french racks
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 biocitrom reszelt héja
  • 1/2 bionarancs reszelt héja
  • 1/2 kis csokor vegyes zöldfűszer (rozmaring, menta, petrezselyemzöld, oregánó)
  • tengeri só
  • kevés vaj

a körethez:

  • 80 dkg burgonya
  • 8 dkg rétesliszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • kevés vaj

a tálaláshoz:

  • Gere Tamás tripla cuvée

A bárányt hagyjuk felengedni.

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, hűlni hagyjuk. A zöldfűszert felaprítjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz.

A húst hosszában, csigavonalban bevágjuk úgy, hogy 1-2 cm vastagságban kissé ki tudjuk tekerni. A zúzott fokhagymát, a reszelt citrushéjakat, az aprított zöldfűszer nagy részét kevés sóval elkeverjük. A kitekert húsra kenjük, a bordát feltekerjük, összekötözzük. Felhevített, de nem tűzforró vajon elősütjük úgy, hogy 10 másodpercenként forgatjuk, így nem kap túl erős színt. Tepsibe tesszük, ráöntjük a visszamaradt zsiradékot, és 80 fokon kb. 50 percig sütjük. A sütőből kivéve visszatesszük a serpenyőbe, a zsiradékot ráöntjük, és a habzó vajjal locsolgatva 1-2 percig pirítjuk.

A krumplit megpucoljuk, burgonyanyomón áttörjük. Deszkára terítjük, összegyúrjuk a liszttel, a keményítővel, a tojássárgájával és a fűszerekkel. Serpenyőben kevés vajat hevítünk. Nagyobb, fenyő alakú, fém kiszúró formát a forró vajba mártunk, majd annyi masszát adagolunk bele, hogy kb. 1/2 cm vastag legyen. Elegyengetjük, hogy mindenhol kitöltse a formát, és közepes lángon megsütjük a röszti egyik oldalát. A formát óvatosan eltávolítjuk, a ropogóst megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.

A húsról a kötöző zsinórt eltávolítjuk, és szeletekre vágva, a félretett zöldfűszerrel meghintett burgonyarösztivel tálaljuk. Tripla cuvée-t kínálunk hozzá.

NARANCSOS-GYÖMBÉRES TRIFLE

Elkészítési idő: 1,5 óra + néhány óra hűtés

Hozzávalók 4-6 személyre:

a tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 1/2 narancs
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

a krémhez:

  • 1 csomag tejszínízű pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 5 narancs
  • Sió prémium 100%-os narancslé
  • 1/2 dl Garrone cherry
  • 2 dl tejszín (magas zsírtartalmú)

a díszítéshez:

  • 3–5 dkg pisztácia

A pisztáciát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, és miután kihűlt, durvára daraboljuk.

A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a mézet, a tejet, a narancs reszelt héját és kifacsart levét. Fakanállal beleforgatjuk a sütőporral, a gyömbérrel és a fűszerkeverékkel elvegyítetett lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 25×38 cm-es tepsibe simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük. Miután kihűlt, a hosszabbik oldalával párhuzamosan 3 egyforma csíkra vágjuk. Fém kiszúró formával házikókat vágunk belőle, és kibéleljük velük egy egyenes falú, nagyobb tál vagy talpas pohár oldalát. A leeső tésztadarabokat a tál aljába rendezzük.

A pudingporból a cukorral és a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főzünk, hűlni hagyjuk. 2 darab narancs héját lereszeljük, félretesszük. Az összes narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük úgy, hogy közben a narancslevet felfogjuk. A 100%-os gyümölcslével kiegészítjük 1,5 dl-re, és hozzáöntjük a cherryt. 2-3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a tálban lévő tésztára locsoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt pudinghoz forgatjuk a reszelt narancshéjjal együtt, majd a narancsfilével a tálba rétegezzük. A tetejére krém kerül, amit meglocsolunk a félretett narancslével. Néhány órára hűtőbe tesszük, végül a pisztáciával meghintve tálaljuk.

Ajánlott termékeink

Tags: