HA KERÜLSZ MINDEN ÁLLATI EREDETŰ DOLGOT, ÉS MÁR MOST AZON GONDOLKOZOL, HOGY MIT RAKSZ AZ ASZTALRA AZ ÜNNEPEKKOR, AKKOR EZ AZ ÜNNEPI VEGÁN MENÜSOR NEKED VALÓ.
NARANCSOS CÉKLASALÁTA
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- kb. 30 dkg főtt, hámozott cékla
- 2 darab narancs
- 1/2 narancs kifacsart leve
- 1 evőkanál mézpótló vagy cukor
- 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 evőkanál vörösborecet
- 5 dkg Bolero mix salátakeverék
A céklát vékonyabb cikkekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A mézpótlót, 1 evőkanál olajat és 1 evőkanál narancslevet összekeverünk, meglocsoljuk vele a céklát. 200 fokra melegített sütőbe toljuk, és 20 percet sütjük úgy, hogy a félidőben mindet megfordítjuk. Hűlni hagyjuk.
Közben a narancsot megpucoljuk, felszeleteljük. A koriandert száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd. Mozsárban összezúzzuk. Kis tálba borítjuk a maradék olajjal, narancslével valamint a vörösborecettel együtt, és elkeverjük.
Lapos tál aljára szórjuk a salátakeveréket, elrendezzük rajta a gyümölcsöt és a céklát, meglocsoljuk a dresszinggel.
KÓKUSZTEJES GOMBALEVES
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg fehér shimeji gomba
- 25 dkg barna shimeji gomba
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt oregánó
- 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
- 2 evőkanál gluténmentes szójaszósz
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- só
- frissen őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
- 3-4 szál friss kakukkfű letépkedett levelei
A zöldségeket megtisztítjuk. A felhevített olajon megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymával még 1-2 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt félpuhára főzzük. Beletesszük a gombát és a szójaszószt, majd további 10 percig pároljuk. A kókusztejet is belekeverjük, és még 10 percig rotyogtatjuk a levest. Kakukkfűvel meghintve, forrón tálaljuk.
GOMBÁS WELLINGTON
Elkészítési idő: 1 óra + hűtési idő
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg barna shimeji gomba
- 20 dkg hámozott, főtt gesztenye
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
- 1 csomag vegán készre nyújtott friss leveles tészta
- néhány csepp Exotic food csípős chiliszósz
- só
- őrölt bors
a kenéshez:
- 2 evőkanál Exotic Food édes chiliszósz
- 1/2 evőkanál víz
A gombát a tönkjénél szétválasztjuk, a felesleget levágjuk az aljáról. A gesztenyét durvára aprítjuk.
A felhevített olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. A fokhagymával kevergetjük még 1 percet, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig sütjük, amíg meg nem puhul, és a leve el nem párolog. Levesszük a tűzről, belekeverjük a gesztenyét, a csípős chiliszószt, és hagyjuk kihűlni. A masszát a tészta szélességénél 5 cm-rel kisebb méretű hengerré formáljuk, szorosan fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát sütőpapírral borított tepsire terítjük. A zöldséges hengert az egyik szélére tesszük, és óvatosan a tésztába tekerjük-csomagoljuk úgy, hogy a vége az aljára essen. A széleket lenyomkodjuk, a tésztát megkenjük az édes chiliszósz és a víz keverékével. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. 10 percig pihentetjük, majd szeletekre vágva, melegen tálaljuk. Tetszőleges körettel kínáljuk.
GYORS KÁVÉS SÜTEMÉNY
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 evőkanál darált lenmag
- 12 evőkanál víz
- 10 evőkanál cukor vagy édesítőszer
- 12 evőkanál folyékony kókuszolaj
- 8 evőkanál rizstej
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 8 evőkanál főzött kávé Dallmayr Crema d’Oro kávéból
- 12 csapott evőkanál rizsliszt
- 2 csomag sütőpor
- 1 nagyobb csipet só
- 8 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
tálaláshoz:
- 1 gránátalma
A darált lenmaghoz keverjük a vizet, és addig hagyjuk állni, amíg a massza be nem kocsonyásodik. Ekkor hozzádolgozzuk a cukrot, az olajat, a rizstejet, a kávét, a vaníliát. Beleszórjuk a liszt, a só, a sütőpor, a kakaópor elegyét, és az egészet alaposan összekeverjük.
4 kisebb kerámiaedényt olajjal kikenünk, kettéosztva belekanalazzuk a tésztát, és a süteményt 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük – tűpróbával- ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Kistányérra borítjuk, kihűtjük, és gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk.