Az iberico sertés Spanyolország nyugati és dél-nyugati részein lelhető fel.

Különös tekintettel a kamillával, levendulával, burjánzó tölgyesekkel borított övezetekre. Amennyiben Hispániában járunk, mindenképpen nevezzünk be egy különleges iberico sonkakóstolásra, vagy térjünk be egy helyi tapas bárba, és kérjünk egy kis ízelítőt az étlapon található sonkák széles választékából. Rendeljünk egy pohár ínycsiklandó rioját mellé, és élvezzük az ízeket, élményeket.

 1. Az iberico sertés elnevezés közkedvelt spanyol szinonimája a pata negra, melynek jelentése fekete láb vagy mancs, amely a sertés különleges és egyedi, fekete lábszárára utal.
 2. Az iberico sertésnek többféle típusát különböztetjük meg főként táplálkozási és tartási szokásoknak megfelelően: a cebo típus szerényebben, kukoricán és gabonán él, a bellota típus kizárólag magas minőségű makkot fogyaszt, míg a recebo a kettő keverékét kedveli, azaz mindkettőn boldogan eléldegél.
 3. Spanyolországon belül vezető pozícióban a Joselito cég foglalkozik bellota típusú iberico sertések tenyésztésével, mely az ősi sonkatermelő Gomez család örököse. Ugyanakkor az iberico sonkák előállítására ma már egy külön iparág is berendezkedett.
 4. A Joselito cég rendkívül szigorú szabályozásokat vezetett be a feketelábú iberico sertések nevelésében: fiatalabb korukban napi három kilogramm makkot biztosítanak az alapvetően is nagyobb területen tartott félvadsertéseik számára, mely mennyiséget a későbbiek során öt kilogrammra emelik.
 5. Vannak olyan iberico sertések, amelyek nem csupán megválogatják, hogy melyik makkot fogyasztanák el a legszívesebben, még meg is hámozzák azokat.
 6. A bellota típus húsában felhalmozott zsírmennyiség márványosan, egyenletesen oszlik el, így minősége rendkívül magas.
 7. A bellota típusú iberico sertés nevelése és táplálása a legdrágább, és mivel ez a legkényesebb típus, így ez adja az asztalokra kerülő legmagasabb minőségű kategóriát. Ehhez azonban érdemes jócskán a pénztárcánk mélyére nyúlnunk érte.
 8. A bellota típus élete végéig a szabadban él, és kizárólag makkot fogyaszt.
 9. Spanyolországban nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyomány, hanem ma is létező hivatás a sonkamesterség.
 10. Azoknak, akik Spanyolországban sonkamesteri babérokra törnek, lehetőségük nyílik különféle sonkavágási- és érlelési versenyekre benevezni. Ezek során a legkülönfélébb időbeli és minőségi paraméterek mentén mérhetik össze szaktudásukat.
 11. Minél hosszabb ideig pihentetik a sonkát, vagyis érlelik sóban, annál magasabb árkategóriának örvend.
 12. Amennyiben nem sikerül azonnal repülőre ülnünk és Spanyolországba utaznunk, úgy ma már itthon is bármikor elmehetünk egy spanyol hangulatú tapas bárba, vagy kedvünkre vásárolhatunk különböző típusú iberico sonkákat, hogy otthon kápráztassuk el vele szeretteinket.
Tags: