1 óra
Hozzávalók
4 pisztráng
1 citrom leve
5 dkg liszt
10 dkg vaj
A BURGONYASALÁTÁHOZ:
1 kg burgonya (nem szétfövő fajta)
1 fej vöröshagyma
2 tk. ételízesítő
4 ek. olívaolaj
3 ek. fehérborecet
5 dkg salátauborka
2 szem retek
fél csokor snidling
Elkészítés
- Először a salátát készítjük el: a burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, sós vízben megfőzzük. Kissé hűlni hagyjuk, még langyosan meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk. Felforralunk 2,5 dl vizet az ételízesítővel. Az olajat simára keverjük az ecettel, a hagymával, sóval, borssal és a forró vízzel. A burgonyára öntjük, elkeverjük, és hagyjuk beszívódni.
- Az uborkát, a retket megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk/gyaluljuk. A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. Amikor a krumpli már magába szívta a levet, beleforgatjuk az uborkát és a retket. Megszórjuk a snidlinggel.
- A pisztráng hasüregét felhasítjuk, a beleket eltávolítjuk (a halat legtöbbször már így tudjuk megvásárolni). Úszóit levágjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, konyhai papírkendővel szárazra töröljük. Megcsepegtetjük citromlével, sózzuk, borsozzuk.
- A halat lisztben megforgatjuk, a felesleget lerázzuk róla. Két serpenyőben felforrósítunk 5-5 dkg vajat, és a pisztrángokat 1015 perc alatt megpirítjuk benne. A burgonyasalátával tálaljuk.
BORAJÁNLÓ:
Figula Pinot gris
100% szürkebarát tartályban, beoltva, erjesztve és fél évig ott érlelve. Hűvös, hosszú, sok-sok fehér gyümölccsel, csonthéjasokkal, kis túlérett jeggyel. Finoman száraz, jó savú pinot gris a korty végén árnyalatnyi édességgel.