Pisztráng – Molnárné módra

1 óra

Hozzávalók

4 pisztráng

1 citrom leve

5 dkg liszt

10 dkg vaj

A BURGONYASALÁTÁHOZ:

1 kg burgonya (nem szétfövő fajta)

1 fej vöröshagyma

2 tk. ételízesítő

4 ek. olívaolaj

3 ek. fehérborecet

5 dkg salátauborka

2 szem retek

fél csokor snidling



Elkészítés

 

  1.  Először a salátát készítjük el: a burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, sós vízben megfőzzük. Kissé hűlni hagyjuk, még langyosan meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk. Felforralunk 2,5 dl vizet az ételízesítővel. Az olajat simára keverjük az ecettel, a hagymával, sóval, borssal és a forró vízzel. A burgonyára öntjük, elkeverjük, és hagyjuk beszívódni.
  3. Az uborkát, a retket megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk/gyaluljuk. A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. Amikor a krumpli már magába szívta a levet, beleforgatjuk az uborkát és a retket. Megszórjuk a snidlinggel.
  4. A pisztráng hasüregét felhasítjuk, a beleket eltávolítjuk (a halat legtöbbször már így tudjuk megvásárolni). Úszóit levágjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, konyhai papírkendővel szárazra töröljük. Megcsepegtetjük citromlével, sózzuk, borsozzuk.
  5. A halat lisztben megforgatjuk, a felesleget lerázzuk róla. Két serpenyőben felforrósítunk 5-5 dkg vajat, és a pisztrángokat 1015 perc alatt megpirítjuk benne. A burgonyasalátával tálaljuk.

 

 

BORAJÁNLÓ:

Figula Pinot gris

100% szürkebarát tartályban, beoltva, erjesztve és fél évig ott érlelve. Hűvös, hosszú, sok-sok fehér gyümölccsel, csonthéjasokkal, kis túlérett jeggyel. Finoman száraz, jó savú pinot gris a korty végén árnyalatnyi édességgel.