160 perc
Hozzávalók
- 50 dkg fejtett bab
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zeller
- 50 dkg füstölt lapocka
- 5 gerezd fokhagyma
- fekete bors
- só
- 2 ek sertészsír
- 4 teáskanál fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db zellerlevél
- 3 l marha alaplé
Elkészítés
Fazékban sertészsírt hevítünk, majd üvegesre pirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Tovább pirítjuk tisztított és kockára darabolt sárgarépával, fehérrépával, karalábéval, és zellerrel. Hozzáadjuk a kockára vágott füstölt lapockát, beáztatott fejtett babot, zúzott fokhagymát. Sóval, őrölt feketeborssal fűszerezzük, majd rászórjuk a finomra aprított petrezselyem- és zeller zöldet. Megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, felöntjük marha alaplével, majd 2 órán keresztül lefedve, lassú tűzön készre főzzük.
A fejtett bab egy részét kiemeljük a levesből, szitán áttörjük és sűrítjük vele a levest, majd befejezéseként jó minőségű tejföllel dúsítjuk az ételt.
Jó étvágyat kívánunk!