Bárányborda grillezett zöldségekkel

Pácolás + 70 perc

Hozzávalók

  • 4 szelet csontos bárányborda (kb. 70 dkg)

A páchoz:

  • 2,5 evőkanál vörösborecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt rozmaring
  • 1 kávéskanál méz

A zöldséges körethez:

  • 1 kisebb padlizsán
  • kb. 20 dkg sütőtökhús
  • 1 kisebb kápia paprika
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • tengeri só

A püréhez:

  • 40 dkg krumpli
  • 2 dkg vaj
  • 1-2 dl tej
  • 6-8 friss mentalevél

A tálaláshoz:

  • csilizselé


Elkészítés

A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, beletesszük a húst, és legalább 1 éjszakát pácoljuk. Másnap grillserpenyőben, oldalanként 4-6 perc alatt megsütjük, majd fóliával letakarva további negyedórát pihentetjük.

A megtisztított zöldségeket tetszés szerint daraboljuk-szeleteljük. Mindet közepes méretű tepsibe szórjuk, borssal és sóval ízesítjük, az összeolvasztott zsiradékkal összerázzuk. 180 fokra melegített, légkeveréses sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

A krumplit megpucoljuk, és kisebb darabokra vágva annyi vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajjal és 1 dl tejjel pürésítjük, ha szükséges, tovább hígítjuk, végül az aprított mentalevelekkel összeforgatjuk.

A húst a pürével, a sült zöldségekkel és csilizselével tálaljuk.