Pácolás + 70 perc
Hozzávalók
- 4 szelet csontos bárányborda (kb. 70 dkg)
A páchoz:
- 2,5 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt rozmaring
- 1 kávéskanál méz
A zöldséges körethez:
- 1 kisebb padlizsán
- kb. 20 dkg sütőtökhús
- 1 kisebb kápia paprika
- 1 kisebb cukkini
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- frissen őrölt bors
- tengeri só
A püréhez:
- 40 dkg krumpli
- 2 dkg vaj
- só
- 1-2 dl tej
- 6-8 friss mentalevél
A tálaláshoz:
- csilizselé
Elkészítés
A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, beletesszük a húst, és legalább 1 éjszakát pácoljuk. Másnap grillserpenyőben, oldalanként 4-6 perc alatt megsütjük, majd fóliával letakarva további negyedórát pihentetjük.
A megtisztított zöldségeket tetszés szerint daraboljuk-szeleteljük. Mindet közepes méretű tepsibe szórjuk, borssal és sóval ízesítjük, az összeolvasztott zsiradékkal összerázzuk. 180 fokra melegített, légkeveréses sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
A krumplit megpucoljuk, és kisebb darabokra vágva annyi vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajjal és 1 dl tejjel pürésítjük, ha szükséges, tovább hígítjuk, végül az aprított mentalevelekkel összeforgatjuk.
A húst a pürével, a sült zöldségekkel és csilizselével tálaljuk.