Kb. 2 óra

Hozzávalók

  • 375 ml tejszín
  • 125 ml tej
  • 40 g cukor
  • 1 vanília rúd
  • 6 tojás sárgája
  • Nádcukor


Elkészítés

1. variáció: vaníliás créme brülée

Először kis ideig lassú tűzön forralja a tejszínt, a tejet, a magjától kikapart vanília rudat, és hagyja a keverék ízvilágát kicsit összeérni. Verje fel a cukrot és a tojássárgákat habosra, vízfürdő fölött. Apránként adja a tejszínes-tejes keveréket a cukros tojáshoz. Kevergesse folyamatosan a masszát, amíg ráfújással rózsa-alakzat nem formálódik rajta (ehhez kb 76 °C fokra kell hevíteni). Szűrje át a keveréket egy sűrű szövésű szitán, és adagolja ki kis tálkákba. Buggyantsa a masszát a sütőben 100 °C  fokon kb. 60 percig, amíg a krém megszilárdul. Ezt követően tegye a hűtőbe, hogy jól áthűljön. Tálaláskor szórja meg a krém tetejét kevés nádcukorral, majd flambírozó pisztoly karamellizálja aranysárgára a cukrot.

2. variáció: Égetett krém gyömbérkeksz-fűszerekkel

Tegye ezt a desszertert exkluzív specialitássá az első osztályú téli fogások mellé. A gyömbérkekszhez használt fűszerkeverék nagyon egyedivé varázsolja a créme brülée-t. Ezt úgy érheti el, hogy 2 evőkanál gyömbérkeksz-fűszerkeveréket kever a krémbe, mielőtt a sütőbe kerül.

3. variáció: Créme brülése bazsalikommal

Meglepően más és ugyanakkor garantáltan szuperfinom: a bazsalikom nagyon jól passzol az créme brülée-hez, és ez a variáció is kirobbanó lezárása az ünnepi menünek. Így készítse: mielőtt szűrőn átszűrné a tojásos masszát, pürésítsen el benne 12 szál bazsalikomot. Ezt követően szűrje át sűrű szövésű szitán, és a fent leírt módon süsse a sütőben.