30 perc + 3 óra hűtés

Hozzávalók

  • 15 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1/2 dl frissen főtt kávé
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 3 zselatinlap

Az öntethez:

  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 1/2 evőkanál aranybarna nádcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 fahéjrúd
  • 3-4 szem szegfűszeg

A tálaláshoz:

  • friss füge
  • citromfűlevél


Elkészítés

Az étcsokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a kakaót és a kávét is. Hozzáadjuk a langyosra hűlt csokoládét, és alaposan összedolgozzuk. A tojásfehérjét a sóval, a tejszínt pedig magában kemény habbá verjük. Habverővel mindkettőt a csokoládés krémbe forgatjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. A fehér mousse-hoz a tojásfehérjéből a sóval és a cukorral, a tejszínből magában kemény habot készítünk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, feloldjuk benne a felpuhult zselatinlapokat. Langyosra hűtjük, beleforgatjuk a kétféle habot, és 3 órát hűtőben pihentetjük. Közben az öntet hozzávalóit összeforraljuk, és közepes lángon, időnként megkeverve szirup sűrűségűre főzzük. Leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor forró vízbe mártott evőkanállal a kétféle mousse-ból vegyesen, forgató mozdulatokkal nagyobb darabokat szaggatunk ki. Személyenként 2-2 darabot tálalunk, és az öntettel meglocsolva, cikkekre vágott friss fügével, citromfűlevéllel díszítve kínáljuk.