Bocuse d’Or magyarországi döntő kötelező alapanyagból: Fürjtojásos quiche

1 óra 15 perc

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 3 fürjtojás
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 10 fürjtojás
  • frissen őrölt bors
  • néhány reszelésnyi szerecsendió
  • 10 dkg gorgonzola
  • 5 hajszálvékony szelet füstölt, húsos szalonna
  • 1 csokor petrezselyemzöld aprítva

A vaksütéshez:

  • kerámiagolyó vagy szárazbab

A kenéshez:

  • vaj

A tálaláshoz:

  • mangoldlevél, rukkola, ribizli


Elkészítés

Késes aprító táljába borítjuk a lisztet, a darabokra vágott vajat és a sót. Robotgéppel vagy kézzel morzsalékos állagúvá dolgozzuk. Beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a vizet, és az egészet homogén tésztává dolgozzuk. Legalább 1/2 órát pihentetjük.

A sütőformát alaposan kivajazzuk. A tésztát lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és nyújtófára tekerve a kivajazott forma aljába és oldalára igazítjuk, a túllógó részeket levágjuk. Villával megszurkáljuk, alufóliával lefedjük, és kerámiagolyót vagy szárazbabot töltünk rá nehezékként. 200 fokra melegített sütőben 20 percig, majd a fóliát a nehezékkel együtt eltávolítva további 5 percig sütjük.

Közben összekeverjük a tejszínt, a tejet, a petrezselymet és a tojásokat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Belemorzsoljuk a sajtot. A felkockázott szalonnát kevés olajon világosbarnára sütjük, langyosra hűtve a töltelékhez forgatjuk, és az egészet az elősütött tésztára töltjük. 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük a quiche-t, majd langyosra hűtjük. Szeletekre vágjuk, mángoldlevéllel, rukkolával és ribizlivel díszítjük.