1 óra 15 perc
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12,5 dkg hideg vaj
- 3 fürjtojás
- 1 csapott teáskanál só
- 1 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 10 fürjtojás
- só
- frissen őrölt bors
- néhány reszelésnyi szerecsendió
- 10 dkg gorgonzola
- 5 hajszálvékony szelet füstölt, húsos szalonna
- 1 csokor petrezselyemzöld aprítva
A vaksütéshez:
- kerámiagolyó vagy szárazbab
A kenéshez:
- vaj
A tálaláshoz:
- mangoldlevél, rukkola, ribizli
Elkészítés
Késes aprító táljába borítjuk a lisztet, a darabokra vágott vajat és a sót. Robotgéppel vagy kézzel morzsalékos állagúvá dolgozzuk. Beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a vizet, és az egészet homogén tésztává dolgozzuk. Legalább 1/2 órát pihentetjük.
A sütőformát alaposan kivajazzuk. A tésztát lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és nyújtófára tekerve a kivajazott forma aljába és oldalára igazítjuk, a túllógó részeket levágjuk. Villával megszurkáljuk, alufóliával lefedjük, és kerámiagolyót vagy szárazbabot töltünk rá nehezékként. 200 fokra melegített sütőben 20 percig, majd a fóliát a nehezékkel együtt eltávolítva további 5 percig sütjük.
Közben összekeverjük a tejszínt, a tejet, a petrezselymet és a tojásokat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Belemorzsoljuk a sajtot. A felkockázott szalonnát kevés olajon világosbarnára sütjük, langyosra hűtve a töltelékhez forgatjuk, és az egészet az elősütött tésztára töltjük. 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük a quiche-t, majd langyosra hűtjük. Szeletekre vágjuk, mángoldlevéllel, rukkolával és ribizlivel díszítjük.