12 óra
Nehézség: 4/4
Hozzávalók
Glasszírozott borjú stefánia
- 1 db Metro Chef borjú stefánia
- 2 fej Metro Chef vöröshagyma nagy cikkekre vágva
- 1 egész fokhagyma félbevágva
- 1 cs Metro Chef friss petrezselyem (szára, levele külön)
- 2 db Metro Chef bio sárgarépa nagy darabokra vágva
- 1 db Metro Chef bio fehérrépa nagy darabokra vágva
- 3 szál angolzeller félbevágva
- 1 ek Metro Chef feketebors
- 3 db Metro Chef babérlevél
- 1 ek Metro Chef szójaszósz
- 5-5 szál Metro Chef kakukkfű és rozmaring
- 3 dl Metro Év Bora a harmadára forralva
- 1,5 liter sótlan borjú/csirke esetleg zöldségalaplé/víz
- 100-150 g Metro Chef vaj
Tepsis rakott burgonya
- 2 kg pucolt nagy burgonya
- 150 g Metro Chef vaj
- Metro Chef só
Mogyorós-chilis brokkoli
- 2 fej brokkoli rózsáira szedve, szára meghámozva félretéve
- 100 g Metro Chef hámozott törökmogyoró
- 1 db Metro Chef chili
- 20 g Metro Chef friss koriander
- 1 db kezeletlen lime héja
- Metro Chef olívaolaj
Elkészítés
Glasszírozott borjú stefánia
A borjú stefániát alaposan, forró serpenyőben, körbe pirítjuk, ha szeretnénk kötözőzsineggel megkötözhetjük, hogy a brézelés közben megtartsa a formáját, de elhagyható.
A húst egy fém lábosba tesszük, amibe majd mindent el tudunk majd helyezni.
A hagymát és a répát megpirítjuk, a hús mellé tesszük a többi zöldséggel, petrezselyem szárral, fűszerrel, borral, majd az egészet felöntjük az alaplével, majd alufóliával légmentesen teljesen lezárjuk. 80C˚-os sütőben legalább 12 órán keresztül készítjük. Ha elkészült, a húst kiemeljük, újra finoman körbesózzuk, lefedjük és félretesszük. A levet leszűrjük és elkezdjük erőteljesen visszaforralni kb. amíg 2 dl nem lesz, ekkor hozzáadjuk a hideg vajat, 1 ek szójaszószt és összeforraljuk, hogy jó szirupos legyen, majd ezzel elkezdjük bekenni a húsunkat. A glazúr akkor jó, ha nem folyik le a húsról, hanem bevonja azt.
A húst tetszőleges dolgokkal szórjuk meg: tépkedett kakukkfű, vágott rozmaring, snidling, pirított kenyérmorzsa, ehető virágok, ropogós hagymachips, őrölt feketebors, Maldon só, majd felszeleteljük. Ha maradt még a mártásunkból, azzal meglocsoljuk.
Tepsis rakott burgonya
A burgonyákat szeletelőgéppel, gyaluval vagy késsel vékonyan leszeleteljük. (Használhatunk konyhakész tisztított, szeletelt Metro Chef burgonyát is)
Egy közepes méretű, de mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is fedje, majd ebbe beleteszünk egy sor burgonyát, amit olvasztott vajjal megkenünk és minden harmadik sort megsózunk, így rétegezzük végig. A tetejét lefedjük sütőpapírral és fém súlyt teszünk rá.
160C˚-on 1,5 órán keresztül sütjük a súllyal együtt, majd leveszünk róla mindent, és 200C˚-on aranybarnára sütjük.
Mogyorós-chilis brokkoli
A mogyorót 160C-os sütőben 15-18 perc alatt barnára pirítjuk, majd ha kihűlt, kés lapjával összetörjük.
A nagyobb brokkoli rózsákat félbevágjuk, gőzpárolóban 2 perc alatt „ressre” készítjük, majd finoman sózzuk.
A brokkoli szárait vékonyan felszeleteljük, durvára vágjuk a koriandert, finomra a chilit, amikkel összekeverjük.
A gőzölt brokkoliból, a szárból és a mogyoróból egy salátát keverünk, amit finoman lelocsolunk egy kis lime-al és olívaolajjal és egy szép tálban szervírozzuk.