Bocuse d’Or magyarországi döntő kötelező alapanyagból: Gombás rizottó

1 óra

Hozzávalók

  • 20 dkg rizottórizs
  • 1 vöröshagyma​​
  • 35 dkg portobello gomba
  • 3/4 dl fehérbor
  • 5 dkg parmezán sajt reszelve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dkg vaj
  • kb. 1 l meleg húsleves
  • frissen őrölt bors
  • néhány szál friss petrezselyemzöld aprítva


Elkészítés

A rizst szűrőben alaposan leöblítjük, lecsöpögtetjük. A gombát megtisztítjuk, és keresztben vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, és felforrósított olívaolajon néhány percig dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst és a gombát, összeforgatjuk, majd ráöntjük a bort, és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Ráöntünk 1 nagyobb merőkanálnyi húslevest. Amikor azt nagyjából felszívta, gyakori kevergetés mellett, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, egészen addig, amíg a rizs meg nem puhul, és szaftos, krémes állagú nem lesz. Közben, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Végül a sajtot és a vajat is a rizottóhoz vegyítjük. Lefedve 5 percet pihentetjük, majd petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.​