2 óra

Hozzávalók

  • 2 padlizsán (kb. 70 dkg)
  • 30 dkg krumpli
  • 4 evőkanál olaj
  • 50 dkg darált hús
  • őrölt bors
    a paradicsomos szószhoz:
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál csípős paprika
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 60 dkg paradicsom
  • 1 dl száraz vörösbor (pl. barrique)

  • a besamelmártáshoz: 
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 2-3 púpozott evőkanál vaj
  • 6 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
    a sütőtálhoz:
  • kevés zsír
    a tetejére:
  • 15 dkg reszelt sajt


Elkészítés

Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg sűrű mártás nem lesz (kb. 1 óra). Közben a megtisztított krumplit hajszálvékonyra szeleteljük, és tapadásmentes serpenyőben, 2 evőkanál olajon, sóval, borssal meghintve megdinszteljük.

A padlizsánt szintén felszeleteljük, megkenjük vékonyan olajjal, és serpenyőben barnásra sütjük mindkét oldalát.

Kevés olajon fehéredésig pirítjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, készre sütjük.

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, és habverővel habzásig kavarjuk, hozzáöntjük a megmelegített tejet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kb. 5 percig főzzük folyamatosan kevergetve. Amikor levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a tojás sárgáját.

Magas falú sütőtálat vékonyan kizsírozunk, az aljára öntünk kevés paradicsomszószt, erre borítjuk a krumplit, kevés sóval és borssal megszórjuk. Erre rétegezzük a hús felét, majd a paradicsomszósz nagyobbik felét, és rákerül egy sor padlizsán. Ezután a megmaradt hús, végül a padlizsán kerül sorra, amire rákanalazzuk a paradicsomszósz maradékát. Ráöntjük a besamelt, rászórjuk a sajtot, és. 200 fokos sütőben kb. 30 percig vagy addig sütjük, amíg a teteje szép barna nem lesz.