50 perc
Hozzávalók
A leveshez:
- 12,5 dkg gorgonzola
- 6 dl cukrozatlan habtejszín
- 2 dl zöldségalaplé
- 3 dkg vaj
- 10 cm póréhagyma (a zöld részéből)
- só
- őrölt bors
- őrölt szerecsendió
A csipszhez:
- 1 kisebb édesburgonya
- (fokhagymás) olívaolaj
- só
Elkészítés
Először a csipszet készítjük el. A burgonyát egészen vékonyra szeleteljük, a szeletek mindkét oldalát átkenjük olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket enyhén sózzuk. 200 fokra melegített sütőben ropogósra sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
1 evőkanálnyi vajon néhány perc alatt enyhén megpároljuk a 1/2 cm-es szeletekre vágott póréhagymát és félretesszük.
A tejszínt, az alaplét és a maradék vajat összemelegítjük, ízesítjük sóval, borssal, kevés szerecsendióval. Amikor forrni kezd, belemorzsoljuk a sajtot, lassan kevergetve egyneművé olvasztjuk. A levest habverővel addig kevergetjük, amíg könnyű, habos állaga nem lesz.