Bocuse d’Or magyarországi döntő kötelező alapanyagból: Habos sajtleves párolt póréval és édesburgonyacsipsszel

50 perc

Hozzávalók

A leveshez:

  • 12,5 dkg gorgonzola
  • 6 dl cukrozatlan habtejszín
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 3 dkg vaj
  • 10 cm póréhagyma (a zöld részéből)
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió

A csipszhez:

  • 1 kisebb édesburgonya
  • (fokhagymás) olívaolaj


Elkészítés

Először a csipszet készítjük el. A burgonyát egészen vékonyra szeleteljük, ​a szeletek mindkét oldalát átkenjük olajjal,​ ​majd​ ​sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk​​, a tetejüket enyhén sózzuk. 200 fokra melegített sütőben ropogósra sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

1 evőkanálnyi vajon néhány perc alatt enyhén megpároljuk a​ ​1/2 cm-es szeletekre vágott póréhagymát és félretesszük.

A tejszínt, az alaplét és a maradék vajat összemelegítjük, ízesítjük sóval, borssal, kevés szerecsendióval. Amikor forrni kezd, belemorzsoljuk a sajtot, lassan kevergetve egyneművé olvasztjuk. A levest habverővel addig kevergetjük, amíg könnyű, habos állaga nem lesz.