50 perc
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 l hal alaplé
- 300 ml tejszín
- 3 evőkanál apró kockára vágott
- zöldség
- 600 g fehér halfilé (pl. ördöghal)
- só
- bors
- leveles tészta
- 1 tojás
- kakukkfű
- szerecsendió
Elkészítés
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és vajban üvegesre pároljuk. Lisztet szórunk rá, és további három percig pároljuk, majd felöntjük fehérborral folyamatos keverés mellett. Beleöntjük a hal alaplevet, és még főni hagyjuk öt percig. Beleöntjük a tejszínt, majd ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Az egészet pürésítjük és szűrővel leszűrjük. Öntsünk egyenlő adagokat poharakba, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott zöldségeket és a kakukkfűleveleket. A halat egyenlő adagokra osztjuk, és nyersen tesszük a levesbe. A leveles tésztából akkora darabokat vágunk, hogy lefedjék a poharakat, bekenjük tojással, és kakukkfüvet szórunk rá. Ugyanígy kenjük be a poharak szélét tojással, majd helyezzük rá a leveles tésztát a poharakra. A poharakat 200°C-os sütőben körülbelül
15 percig sütjük, majd miután a tészta aranybarnára sült, gyorsan tálaljuk.
Nagyon jól illik a leveshez egy friss, hangsúlyozottan gyümölcsös fehér vagy rozé bor, például. egy velencei Pinot Grigio. A leveles tésztához alacsony savtartalmú száraz borokat ajánlunk, csakúgy mint a svájci Chasselas.