1,5 óra

Hozzávalók

  • 2 homár

A FŐZŐLÉHEZ:

  • 2 sárgarépa
  • 2 fej hagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 citrom
  • 10 szem bors
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. köménymag
  • 5 tk. só
  • 2,5 dl fehérbor

A MÁRTÁSHOZ:

  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. konyak
  • 4 ek. ketchup
  • 2 tk. tejszínes torma
  • 2 ek. sherry ecet
  • 2 ek. tejföl
  • 1,5 dl napraforgóolaj


Elkészítés

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A főzőléhez a répát és a hagymát megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk. A kaprot leöblítjük. A citromot alaposan megmossuk, szeletekre vágjuk. Felforrósítunk 5 liter vizet egy nagy edényben, beletesszük a zöldségeket, a fűszereket, és 30 percig főzzük.
  2. Közben a mártáshoz a tojássárgájákat a konyakkal, a ketchuppal, a tormával, az ecettel, a tejföllel összekeverjük. Folyamatosan keverve, vékony sugárban hozzáöntve beledolgozzuk az olajat. Addig keverjük, amíg majonéz sűrűségű mártás lesz belőle.
  3. A bort a főzőlébe öntjük, beletesszük az egyik homárt a hátával lefelé, az ollóival előre. Azonnal lefedjük, egyet forralunk rajta, és lassú tűzön, nagyságtól függően, még 5-10 percig főzzük. Félrehúzzuk, és a homárt 10 percig a vízben hagyjuk. Kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük. A másik homárt is megfőzzük.
  4. A homár testét, ollóit, lábait konyhai ollóval hosszában kettévágjuk, a húsát kiemeljük a páncéljából. A koktélmártással tálaljuk.

TIPP: Még finomabb, ha a homár húsát fokhagymás-petrezselymes olajon átforgatjuk.

 

BORAJÁNLÓ:

Grand Tokaj Furmint

Illatában finom mézes jegyek keverednek édes gyümölcsösséggel. Ízében gazdag, kerek bor élénk savakkal. Visszaköszön az illatban is felfedezhető gyümölcsös karakter. A bor hosszú, íze sokáig megmarad, könnyed citrusos lecsengés jellemzi.