1,5 óra
Hozzávalók
- 2 homár
A FŐZŐLÉHEZ:
- 2 sárgarépa
- 2 fej hagyma
- 1 csokor kapor
- 1 citrom
- 10 szem bors
- 1 babérlevél
- 1 ek. köménymag
- 5 tk. só
- 2,5 dl fehérbor
A MÁRTÁSHOZ:
- 2 tojássárgája
- 2 ek. konyak
- 4 ek. ketchup
- 2 tk. tejszínes torma
- 2 ek. sherry ecet
- 2 ek. tejföl
- 1,5 dl napraforgóolaj
Elkészítés
ELKÉSZÍTÉS:
- A főzőléhez a répát és a hagymát megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk. A kaprot leöblítjük. A citromot alaposan megmossuk, szeletekre vágjuk. Felforrósítunk 5 liter vizet egy nagy edényben, beletesszük a zöldségeket, a fűszereket, és 30 percig főzzük.
- Közben a mártáshoz a tojássárgájákat a konyakkal, a ketchuppal, a tormával, az ecettel, a tejföllel összekeverjük. Folyamatosan keverve, vékony sugárban hozzáöntve beledolgozzuk az olajat. Addig keverjük, amíg majonéz sűrűségű mártás lesz belőle.
- A bort a főzőlébe öntjük, beletesszük az egyik homárt a hátával lefelé, az ollóival előre. Azonnal lefedjük, egyet forralunk rajta, és lassú tűzön, nagyságtól függően, még 5-10 percig főzzük. Félrehúzzuk, és a homárt 10 percig a vízben hagyjuk. Kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük. A másik homárt is megfőzzük.
- A homár testét, ollóit, lábait konyhai ollóval hosszában kettévágjuk, a húsát kiemeljük a páncéljából. A koktélmártással tálaljuk.
TIPP: Még finomabb, ha a homár húsát fokhagymás-petrezselymes olajon átforgatjuk.
BORAJÁNLÓ:
Grand Tokaj Furmint
Illatában finom mézes jegyek keverednek édes gyümölcsösséggel. Ízében gazdag, kerek bor élénk savakkal. Visszaköszön az illatban is felfedezhető gyümölcsös karakter. A bor hosszú, íze sokáig megmarad, könnyed citrusos lecsengés jellemzi.