Kígyómakréla (vajhal) – lasagne

1 óra

Hozzávalók

50 dkg vajhalfilé

4 ek. citromlé

fél tk. pirospaprika

2 ek. martini

2 ek. olívaolaj

50 dkg vegyes erdei gomba vagy sampinyon

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

6 dkg vaj a formához

1 tk. szárított kakukkfű

1 tk. szárított oregánó

6 dl tej

1 kis pohár tejföl

2 tk. liszt  1 tk. sűrített paradicsom

20 dkg spenót

15 lasagnelap (előfőzés nélküli)

10 dkg reszelt ementáli sajt

2 ek. reszelt parmezán sajt



Elkészítés

 

  1. A halfilét megmossuk, falatnyi kockákra vágjuk. A citromlevet simára keverjük a pirospaprikával, a martinival, sóval, borssal ízesítjük, és beledolgozunk 1 ek. olívaolajat. A halat megkenjük ezzel a páccal. 2. A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 ek. olajat és 2 dkg vajat egy nagy serpenyőben, és 3 percig pirítjuk benne a gombát. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, további 3 percig pirítjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel, oregánóval, sóval és borssal, belekeverünk 2 dl tejet, majd 1 dl tejfölt, és még 2-3 percig főzzük.
  2. A besamelhez felforrósítunk 2 dkg vajat, megpirítjuk rajta a lisztet. Több részletben rálocsolunk 4 dl tejet. Habverővel folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a maradék tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
  3. A spenótot megtisztítjuk, leöblítjük, kissé összevagdaljuk. Felforrósítunk 2 dkg vajat, és addig pároljuk benne a spenótot, amíg a levelek összeesnek. Sóval, borssal ízesítjük. 5.A sütőt 200 ˚C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy tűzálló tálat, belesimítjuk a mártás negyedét. Kirakjuk a lasagnelapok negyedével. Belerétegezzük a hozzávalókat az alábbi sorrendben: a gomba fele, lasagnelap, a spenót fele, a hal fele páccal együtt, a mártás negyede. Befedjük lasagnelappal, és megismételjük a rétegezést. A tetejére lasagnelap kerüljön. Ráöntjük a maradék mártást, megszórjuk a kétféle sajttal, és lefedjük alufóliával. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Levesszük a fóliát, 180 ˚C-ra kapcsolunk, és még 15 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.

 

 

BORAJÁNLÓ:

Laposa 4 hegy

A Badacsony, a Csobánc, a Somló és a Szent György-hegy olaszrizlingjei egy palackban. Íze, illata nagyon tiszta, fajtajelleges. Áradó gyümölcsösség, kevés menta, citrusos és sós, bazaltos jelleg. A savak és a mineralitás tökéletes összhangja. Egy modern klasszikus a Balaton–felvidékről.