60 perc + áztatás + érlelés

Hozzávalók

  • 25 dkg lencse
  • 25 dkg sárgaborsó
  • zöldségleves vagy alaplé
  • 2 lila hagyma
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 1 alma
  • 1 dl víz
  • méz
  • frissen őrölt bors
  • citromlé
  • 1-2 evőkanál olaj

A tálaláshoz:

  • 15 dkg sonka
  • snidling
  • sáfrány


Elkészítés

A lencsét és a sárgaborsót a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztatjuk. Másnap mindkettőt leszűrjük, és zöldséglevesben külön-külön puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

A kétféle hagymát megtisztítjuk, a lilát vékonyabb, a pórét vastagabb karikákra szeljük. Az alma magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst vékony cikkekre vágjuk.

A vízből mézzel, sóval, borssal, citromlével és olajjal salátalevet készítünk. Beleforgatjuk a lencsét és a sárgaborsót, a kétféle hagymát és az almát. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt a tetejét megszórjuk snidling- és sáfrányszálakkal, végül ropogósra sült sonkacsipsszel kínáljuk.