60 perc + áztatás + érlelés
Hozzávalók
- 25 dkg lencse
- 25 dkg sárgaborsó
- zöldségleves vagy alaplé
- 2 lila hagyma
- 1 kisebb póréhagyma
- 1 alma
- 1 dl víz
- méz
- só
- frissen őrölt bors
- citromlé
- 1-2 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
- 15 dkg sonka
- snidling
- sáfrány
Elkészítés
A lencsét és a sárgaborsót a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztatjuk. Másnap mindkettőt leszűrjük, és zöldséglevesben külön-külön puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
A kétféle hagymát megtisztítjuk, a lilát vékonyabb, a pórét vastagabb karikákra szeljük. Az alma magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst vékony cikkekre vágjuk.
A vízből mézzel, sóval, borssal, citromlével és olajjal salátalevet készítünk. Beleforgatjuk a lencsét és a sárgaborsót, a kétféle hagymát és az almát. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt a tetejét megszórjuk snidling- és sáfrányszálakkal, végül ropogósra sült sonkacsipsszel kínáljuk.