40 perc

Hozzávalók

4 db 35 dkg-os lepényhal

1 citrom

10 dkg húsos füstölt szalonna

5 dkg vaj

1 csokor petrezselyem

 

A KÖRETHEZ:

60 dkg burgonya

5 dkg vaj

1 csokor petrezselyemElkészítés

  1. A halat megmossuk, szárazra töröljük. Az úszószegélyt ollóval levágjuk, de rajta is maradhat. A hal fehér bőrét lehúzzuk (nem baj, ha rajta hagyjuk), barna bőrét a gerinc mindkét oldalán bevágjuk. A halhúst megcsepegtetjük a citrom levével. Állni hagyjuk.
  2. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és az olajon ropogósra pirítjuk. A szalonnapörcöt tányérra szedjük. A halat konyhai papírkendővel megtöröljük, sózzuk, borsozzuk. A visszamaradt szalonnazsíron (kettéosztva két nagy serpenyőbe vagy egymás után) a halakat lassú tűzön 5 percig pirítjuk. Két perc után 2,5-2,5 dkg vajat hozzáadunk. A halakat két sütőlapát segítségével óvatosan megfordítjuk, és még 3-4 percig pirítjuk. Tányérra szedjük. Ne készítsük egyszerre egy serpenyőben, nehogy összetörjenek!
  3. A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, apróra vágjuk. A halsütésből visszamaradt zsiradékot elkeverjük a petrezselyemmel, a szalonnakockákkal, és a halra locsoljuk. Citromgerezdekkel, citromhúskockákkal és petrezselymes burgonyával körítve tálaljuk.
  4. A körethez a burgonyát héjában puhára főzzük, majd meghámozzuk, kockákra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat, átforgatjuk rajta a burgonyát, és megszórjuk felaprított petrezselyemmel.

 

 

BORAJÁNLÓ:

Tornai Aranyhegy Juhfark

Illatában az ásványosság dominál, háttérben jó harmóniában jönnek a gyümölcsös, fahordós aromák. Ízében rendkívül gazdag, összetett. Jól érezhető a talaj karaktere, melyet gazdagítanak a fahordós ízek, háttérben érett gyümölcsökkel.