60 perc
Hozzávalók
- ½ fonott kalács
- 100 g mák
- 5 dl tejszín
- 3 db tojás
- 30 g vaj
- 1 db citrom
- 1 db vanília rúd
- 100 g kristálycukor
- 200g mascarpone
- 100g fagyasztott megy
- 0.5dl amaretto likőr vagy mandula szirup
- 100g porcukor
Elkészítés
A kalácsot 1*1cm-es kockákra vágjuk, tepsin 180°C-os sütőben megpirítjuk, majd megszórjuk darált mákkal. A vaníliát hosszában kettévágjuk és felfőzzük a tejszínnel, amit a vaníli rúd eltávolítása után a kalácsra öntünk. Át keverjük, hogy mindegyik darabka elázzon. A tojások sárgájából, a cukor feléből, reszelt citromhéjjal, a fehérjéből a cukor másik felével, habot verünk. A kihűlt guba alaphoz keverjük. Kivajazott formákba adagoljuk és 180°C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Körülbelül 80°C-os sütőben 10-15 percet pihentetjük.
Krémhez:
- 200g mascarpone
- 100g fagyasztott megy
- 0.5dl amaretto likőr vagy mandula szirup
- 100g porcukor
A fagyasztott meggyet a cukorral együtt kislábasban felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Körülbelül 10 perc alatt sziruposra forraljuk. Krémesre turmixoljuk, hozzákeverjük a mascarponéhoz, és hűtőben visszahűtjük. Hidegen tálaljuk.